ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία Βρετανίας για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή

Ανησυχία Βρετανίας για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή
Οι λαϊκές εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες είναι πιθανόν να πλήξουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή δήλωσε ο Βρετανός υπουργός...

Οι λαϊκές εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες είναι πιθανόν να πλήξουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκκαι τόνισε πως το Ισραήλ, με το να μην συμβιβάζεται, θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο.


Ο Χέιγκ τόνισε σε συνέντευξή του στους Times πως οι λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία μπορεί να αποδυναμώσουν τις προσπάθειες εξεύρεσης οριστικής λύσης στο Μεσανατολικό.


"Απέναντι στις ευκαιρίες για χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία, εκφράζεται ένας δικαιολογημένος φόβος πως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερες δυσκολίες", είπε ο βρετανός υπουργός που πραγματοποιεί περιοδεία στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. "Ο φόβος αυτός προέρχεται εν μέρει από το γεγονός ότι η ανασφάλεια και η αλλαγή θα περιπλέξουν περισσότερο την διαδικασία. Και αυτό σημαίνει πως η κατάσταση αποτελεί πραγματικά μια επείγουσα προτεραιότητα για τους Ισραηλινούς και τις ΗΠΑ", εξήγησε ο Χέιγκ.


Ο Bρετανός ΥΠΕΞ προέτρεψε επίσης το Ισραήλ να χαμηλώσει τους τόνους και να αποφύγει την "επιθετική γλώσσα", αναφερόμενος στις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κάλεσε τους Ισραηλινούς να είναι έτοιμοι για "κάθε ενδεχόμενο" και δεσμεύτηκε να "ενισχύσει την δύναμη του κράτους του Ισραήλ".


Η επέμβαση αυτή του Γουίλιαμ Χέιγκ γίνεται την ίδια ώρα που οι Αιγύπτιοι συνεχίσουν τις διαδηλώσεις τους κατά του προέδρου Μουμπάρακ.


Χθες χιλιάδες πολίτες, ανάμεσα τους και 5.000 πανεπιστημιακοί καθηγητές και δάσκαλοι, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ. Στην Αλεξάνδρεια, 18.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ στο Σουέζ διαδήλωσαν 3.000 εργαζόμενοι στη διώρυγα. Περίπου 8.000 άνθρωποι έκαναν πορεία φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μουμπάρακ στην πόλη Ασιούτ, στη νότια Αίγυπτο.