ΚΟΣΜΟΣ

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες Βόρειας-Νότιας Κορέας

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες Βόρειας-Νότιας Κορέας
Οι στρατιωτικές συνομιλίες μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας «κατέρρευσαν», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου ενοποίησης στη...

Οι στρατιωτικές συνομιλίες μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας «κατέρρευσαν», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου ενοποίησης στη Σεουλ και δεν υπήρξε συμφωνία ούτε για την ημερομηνία της επόμενης συνάντησής τους", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Ενοποίησης στη Σεούλ σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.


Οι διμερείς συνομιλίες που διεξήχθησαν σε μεθοριακό χωριό, οι πρώτες που πραγματοποιούνται από το Νοέμβριο, είχαν επικεντρωθεί κυρίως σε δύο σοβαρά περιστατικά που σημειώθηκαν το 2010: το ναυάγιο από τορπίλη τον περασμένο Μάρτιο νοτιοκορεατικής κορβέτας, το οποίο στοίχισε τη ζωή 46 ανδρών του νοτιοκορεατικού πολεμικού ναυτικού και το βομβαρδισμό το Νοέμβριο νοτιοκορεατικού νησιού από τις δυνάμεις της Πιονγκγιάνγκ κατά τον οποίο σκοτώθηκαν τέσσερις Νοτιοκορεάτες. Διεθνής έρευνα απέδωσε την ευθύνη για το ναυάγιο της κορβέτας σε βορειοκορεατικό εκρηκτικό μηχανισμό.


Ο Νότος ζητεί από το Βορρά να αναγνωρίσει το ρόλο του στις δύο αιματηρές επιθέσεις εναντίον της Σεούλ, αλλά η Πιονγκγιάνγκ αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα αυτό, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


"Οι συζητήσεις κατέρρευσαν, αφού δεν υπήρξε συμφωνία στην ατζέντα για συνομιλίες σε υψηλότερο επίπεδο. Δεν συμφωνήθηκε καν μία ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση" δήλωσε ο αξιωματούχος στο Ρόιτερς.


Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η Σεούλ αποδέχθηκε την πρόταση της Πιονγιάνγκ για επανάληψη των συνομιλιών για ανθρωπιστικά θέματα, όπως για παράδειγμα την επανένωση των οικογενειών που έχουν χωριστεί από την εποχή του πολέμου.


Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες χώρισαν κατά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953) και δεν μπορούν να ανταλλάξουν νέα τους, καθώς δεν υπάρχει ταχυδρομική ή τηλεφωνική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών.

Από το 2000, 17.000 Νοτιοκορεάτες και Βορειοκορεάτες κατάφεραν να συναντηθούν για μερικές ημέρες. Ωστόσο 3.700 που έχουν γεράσει πολύ για να μπορούν να ταξιδέψουν, μίλησαν μέσω βίντεο.