ΚΟΣΜΟΣ

Σπίτι τους…η πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου

Σπίτι τους…η πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου
Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν σήμερα το κοινοβούλιο της Αιγύπτου στο Κάιρο, στο πλαίσιο της εκστρατείας με στόχο την αποπομπή το

Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν σήμερα το κοινοβούλιο της Αιγύπτου στο Κάιρο, στο πλαίσιο της εκστρατείας με στόχο την αποπομπή του καθεστώτος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Το κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί το εθνικό δημοκρατικό κόμμα (PND) του Μουμπάρακ, φρουρείται από στρατιώτες και τεθωρακισμένα. Δεν έχει ακόμα αναφερθεί κανένα επεισόδιο βίας.

Διαδηλωτές είπαν ότι θέλουν να μην επιτρέψουν την είσοδο των κυβερνητικών βουλευτών στο κοινοβούλιο, που δεν είναι μακριά από την πλατεία Ταχρίρ, επίκεντρο των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων. «Θα εμποδίσουμε τα μέλη του PND να εισέλθουν. Απαιτούμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας ή θα πεθάνουμε εδώ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Αμπντάλα, 25 ετών. «Ο λαός δεν έχει εκλέξει αυτό το κοινοβούλιο», είπε ο Μοχάμεντ Σόμπι, φοιτητής 19 ετών. «Θέλουμε την πτώση του καθεστώτος εξ ολοκλήρου, όχι μόνο του προέδρου. . . όλοι τους είναι διεφθαρμένοι».

Εντωμεταξύ, χιλιάδες Αιγύπτιοι πέρασαν μια ακόμα νύχτα, χθες, στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ύστερα από μια μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε με αίτημα την παραίτηση του προέδρου της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ.


"Μην τα παρατήσετε! Η ελευθερία δεν είναι ακόμα...ελεύθερη", φώναζε ένας διαδηλωτής με τηλεβόα μπροστά από τις δεκάδες σκηνές που έχουν στηθεί πίσω από τα οδοφράγματα της αστυνομίας.


Εκατοντάδες άνθρωποι κοιμήθηκαν όπως και τις προηγούμενες νύχτες γύρω από τα άρματα μάχης που παρεμποδίζουν την είσοδο στην πλατεία. Οι διαδηλωτές φοβούνται ότι αν τα άρματα μάχης αποχωρήσουν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες επιθέσεις από την πλευρά των οπαδών του Μουμπάρακ.


Οι διαδηλωτές ελπίζουν σε μια ακόμα δυναμική διαδήλωση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, την Παρασκευή, στην πλατεία Ταχρίρ αλλά και σε άλλες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, για να δηλώσουν με τον τρόπον αυτόν ότι απορρίπτουν τα ανοίγματα της κυβέρνησης και τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε επίσης: Την έξοδο από την Αίγυπτο βλέπει ο Μουμπάρακ