ΚΟΣΜΟΣ

Το σενάριο του Βερολίνου απέκλεισε ο Μουμπάρακ

Το σενάριο του Βερολίνου απέκλεισε ο Μουμπάρακ
Η βίαιη επέμβαση του στρατού στην Αίγυπτο δεν έχει αποκλειστεί

Ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν θα πραγματοποιήσει τελικά το «ιατρικό» του τσεκ απ στη Γερμανία. Ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν φέρεται να δήλωσε σε αιγυπτιακή εφημερίδα, σχετικά με το συγκεκριμένο σενάριο φυγής του Μουμπάρακ από τη χώρα, ότι το Βερολίνο δεν θα έπρεπε να ανακατεύεται με τα εσωτερικά της Αιγύπτου.

«Η υγεία του προέδρου Μουμπάρακ είναι καλή. Ευχαριστούμε την (καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα) Μέρκελ για την πρόσκληση, την οποία θεωρούμε ως αυθάδη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις μας», είπε ο Σουλεϊμάν.

Αρκετοί Γερμανοί πολιτικοί έχουν υποστηρίξει την ιδέα να φιλοξενηθεί ο Μουμπάρακ στη Γερμανία για ιατρικούς λόγους αλλά το Βερολίνο δεν του έχει απευθύνει πρόσκληση και δηλώνει ότι ούτε η Αίγυπτος έχει υποβάλλει κάποιο τέτοιο αίτημα. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούσαν φήμες που ήθελαν τον 82χρονο ηγέτη της Αιγύπτου να φεύγει στο εξωτερικό για λόγους υγείας, προκειμένου να μην παραιτηθεί από τη θέση του.

Τον περασμένο Μάρτιο ο 82χρονος Μουμπάρακ υποβλήθηκε σε επέμβαση χολοκυστεκτομής στην Κλινική του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, στη Γερμανία.

Το καθεστώς πιέζεται όμως από τις ΗΠΑ να δρομολογήσει άμεση και ομαλή μετάβαση της εξουσίας «που θα ανταποκρίνεται στις επιθυμίες του αιγυπτιακού λαού». Έτσι στη χθεσινή επικοινωνία του Ομάρ Σουλεϊμάν και του Αμερικανού ομολόγου του, ο Τζο Μπάιντεν έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις διασφάλισης της ομαλής μετάβασης, στις οποίες περιλαμβάνεται και η άρση του στρατιωτικού νόμου.

"Θα επέμβει ο στρατός αν εξαπλωθεί το χάος"

Η βίαιη επέμβαση του στρατού στην Αίγυπτο δεν έχει αποκλειστεί, στην περίπτωση που η χώρα βυθιστεί στο χάος, δήλωσε απόψε ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμεντ Αμπούλ Γέιτ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΕΝΑ.

«Ο κ. Αμπούλ Γέιτ κάλεσε για προστασία του Συντάγματος με στόχο να μην βυθιστεί η χώρα στο χάος» μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο, με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

«Προέβλεψε ότι ο στρατός θα επέμβει στην περίπτωση που επικρατήσει χάος για να ξαναγυρίσουν τα πράγματα στην ομαλότητα» προσθέτει το ΜΕΝΑ.

Ο στρατός που κράτησε σαφώς ουδέτερη στάση, σε αντίθεση με την αστυνομία που συνεπλάκη με τους διαδηλωτές όλες αυτές τις ημέρες της λαϊκής εξέγερσης, έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί την προστασία των διαδηλωτών, αλλά τους ζήτησε να σταματήσουν τις διαδηλώσεις «για να σωθεί η Αίγυπτος».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τις αμερικανικές εκκλήσεις για άμεση άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ πρόσθεσε ότι φαίνεται πως η Ουάσιγκτον προσπαθεί να επιβάλει την θέλησή της στο Κάιρο, χαρακτηρίζοντας άχρηστες τις πολιτικές συμβουλές.

Ερωτηθείς, αν εκτιμά ως χρήσιμη τη συμβουλή του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στην εκπομπή PBS NewsHour, "καθόλου".

"Όταν το διάβασα αυτό το πρωί εξεπλάγην γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε 17.000 φυλακισμένους ελεύθερους στους δρόμους έξω από τις φυλακές τις οποίες κατέστρεψαν. Πως μπορείτε να μου ζητάτε την άρση του νόμου για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ βρίσκομαι σε τέτοια δυσκολία; Δώστε μου χρόνο, επιτρέψτε μου να αποκτήσω τον έλεγχο για να σταθεροποιήσω το έθνος, να σταθεροποιήσω το κράτος και μετά θα εξετάσουμε το ζήτημα", πρόσθεσε.

Τροποποιούνται έξι άρθρα του αιγυπτιακού συντάγματος

Η δικαστική επιτροπή που εξετάζει την αναθεώρηση του αιγυπτιακού συντάγματος συμφώνησε να τροποποιηθούν έξι άρθρα, όπως μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των άρθρων που θα τροποποιηθούν είναι τα 76 και 77 προκειμένου να τεθεί χρονικός περιορισμός στην προεδρική θητεία και να διευρυνθεί η βάση όσων μπορούν να είναι υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας. Οι αλλαγές αυτές είναι δύο από τα κυριότερα αιτήματα των διαδηλωτών.

Η επιτροπή αυτή συστήθηκε μετά τις συνομιλίες που είχε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν με την αντιπολίτευση και την υπόσχεση που έδωσε για μεταρρυθμίσεις, περισσότερη ελευθερία στην πληροφόρηση και διεξαγωγή νέων εκλογών για ορισμένες από τις αμφισβητούμενες έδρες στο κοινοβούλιο.

Διαβάστε επίσης:

Σπίτι τους…η πλατεία Ταχρίρ της Αιγύπτου

Την έξοδο από την Αίγυπτο βλέπει ο Μουμπάρακ