ΚΟΣΜΟΣ

Η Ελληνίδα πίσω από το «θαύμα» του Huffington Post

Η Ελληνίδα πίσω από το «θαύμα» του Huffington Post
Το «θαύμα» του Huffington Post έγινε γνωστό...

Το «θαύμα» του Huffington Post έγινε γνωστό σχετικά αργά στην Ελλάδα, την πατρίδα της συνιδρύτριας της ιστοσελίδας, Αριάνας Στασινοπούλου-Χάφινγκτον. Όμως η τελευταία εντυπωσιακή αφορμή για να ασχοληθούμε μαζί της, η εξαγορά του Huffington Post από την AOL έναντι 315 εκατομμυρίων δολαρίων, δεν θα μπορούσε να περάσει στα «ψιλά».

Η επικείμενη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού δημοσιογραφικού κολοσσού έχει γερές βάσεις. Το καινοτόμο στοιχείο του εγχειρήματος της Στασινοπούλου-Χάφινγτον ήταν ότι συνδύασε με επιτυχία τον ενημερωτικό χαρακτήρα των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης με την αμεσότητα και τη μη συμβατικότητα των blogs, σε μια χρονική στιγμή που υπήρχε κενό ενημέρωσης στις ΗΠΑ για την εξέλιξη του πολέμου στο Ιράκ και τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης στον αμερικανικό κατασκευαστικό τομέα, το 2005.

Η ίδια κρατούσε επίσης -και θα συνεχίσει να το κάνει και μετά τη συγχώνευση μαζί με τη θέση του προέδρου- το ρόλο της αρχισυντάκτριας στο Huffington Post. Το βιογραφικό της σημείωμα, το οποίο υπάρχει στη σελίδα, είναι πλούσιο, η ίδια όμως έχει προτιμήσει να τονίσει την ιδιότητα της συνιδρύτριας και αρχισυντάκτριας του Huffington Post, όπως επίσης της αρθρογράφου και συγγραφέως 13 βιβλίων.

Η ζωή της όμως έχει ενδιαφέρον. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950, όμως οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν 11 ετών. Ο πατέρας της ήταν δημοσιογράφος. Η Αριάνα άφησε την Αθήνα για να σπουδάσει στο Κείμπριτζ το 1969 και παρά το γεγονός ότι ήταν Ελληνίδα και δεν διέθετε τη φλεγματική βρετανική προφορά, κατάφερε να γίνει πρόεδρος του τμήματος Ρητορικής.

Πρώτη της μεγάλη επιτυχία, που της απέφερε και πολλά χρήματα ήταν η συγγραφή της βιογραφίας του Πικάσο. Η πολυσχιδής της προσωπικότητα, αρκετά χρόνια αργότερα, την οδήγησε και στην πολιτική. Όμως ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ , απέναντι στον οποίο «κατέβηκε» για το αξίωμα του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, της στέρησε τη νίκη.

Στην προσωπική της ζωή, αποδεικνύεται το ίδιο απρόβλεπτη. Αρχικά παντρεμένη με το φιλελεύθερο δημοσιογράφο Μπερνάρντ Λεβίν, κατέληξε να έχει δίπλα της το συντηρητικό πολιτικό Μάικλ Χάφινγκτον. Πιστή χριστιανή μεν, όμως δεν έχει παραλείψει να εξερευνήσει και τον ινδουισμό.

Το 2006 βρισκόταν στη λίστα του περιοδικού Time με τους 100 ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. Από τότε, έχει ξαναδεί πολλές φορές το όνομά της σε παρόμοιες λίστες.

Το Huffington Post είναι εντυπωσιακό και σε αριθμούς: 1 εκατομμύριο δολάρια ήταν η αρχική επένδυση το 2005, ενώ τα έσοδα από τη διαφήμιση μέσα στο 2011 αναμένεται να φτάσουν τα 60 εκατομμύρια δολάρια. Οι μοναδικοί αναγνώστες είναι 25 εκατομμύρια το μήνα, ενώ μετά τη συγχώνευση θα φτάσουν τα 270 εκατομμύρια.

Αυτό που μένει να κριθεί είναι αν η συγχώνευση με την AOL θα επιδράσει με οποιονδήποτε τρόπο στο φρέσκο ύφος που αγάπησαν εκατομμύρια αναγνώστες ανά τον κόσμο. Η Αριάνα πάντως διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε η φιλοσοφία ούτε η αποστολή της ιστοσελίδας.