ΚΟΣΜΟΣ

Ομογενής περφόρμερ έχει....τρία αυτιά

Ομογενής περφόρμερ έχει....τρία αυτιά
Ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος Έλληνας ομογενής περφόρμερ στην Αυστραλία, Στέλιος Αρκαδίου, γνωστός ως Stelarc, πέρασε στην ιστορία ως ο...

Ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος Έλληνας ομογενής περφόρμερ στην Αυστραλία, Στέλιος Αρκαδίου, γνωστός ως Stelarc, πέρασε στην ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος που "ακούει" (και) από το χέρι του!

Ο Αρκαδίου, που χαρακτηρίζεται "βιοκυβερνητικός καλλιτέχνης", πιστεύει ότι η τέχνη θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από μια απλή εικόνα. Πρώην ερευνητής του τμήματος ψηφιακής έρευνας για την τέχνη της Performance στo Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ Τρεντ, τοποθέτησε το εμφύτευμα ανθρώπινου αυτιού στο αριστερό του χέρι το 2007 στο Περθ της Αυστραλίας, σε συνεργασία με την ομάδα «Tissue Culture and Art», έπειτα από πολλές δυσκολίες, αφού δεν μπορούσε να βρει χειρουργό για να κάνει την επέμβαση που ήθελε.

Εδώ και αρκετό καιρό ο Αρκαδίου θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα: Επιδιώκει να εμφυτεύσει στο τρίτο τεχνητό αυτί του, ένα μικροσκοπικό μικρόφωνο το οποίο θα συνδέεται με έναν αναμεταδότη bluetooth, ώστε οι άλλοι άνθρωποι να μπορούν να ακούν «online» τους ήχους που συλλαμβάνει το ψεύτικο αυτί του.

Ο Αρκαδίου, που γεννήθηκε το 1946 στη Λεμεσό της Κύπρου από ελληνοκύπριους γονείς, μεγάλωσε στην Αυστραλία και τα έργα του επικεντρώνονται, κατά κύριο λόγο, στον φουτουρισμό και στην επέκταση των δυνατοτήτων/ικανοτήτων του ανθρωπίνου σώματος.

Εργάζεται και συνεργάζεται με τα κορυφαία πανεπιστήμια, πνευματικά ιδρύματα και μουσεία του κόσμου και πέρσι τιμήθηκε με την κορυφαία διάκριση Ars Electronica Golden Nica στην κατηγορία «Hybrid Art» (Υβριδιακή Τέχνη) στην Αυστρία.