ΚΟΣΜΟΣ

«Θα στηρίξω οικονομικά την Αίγυπτο»

«Θα στηρίξω οικονομικά την Αίγυπτο»
Το Ριαντ θα υποστηρίξει τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, εάν οι ΗΠΑ διακόψουν το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς το Κάιρο...

Το Ριαντ θα υποστηρίξει τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, εάν οι ΗΠΑ διακόψουν το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς το Κάιρο, όπως δήλωσε στον Αμερικανό πρόεδρο ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στις 29 Ιανουαρίου, όπως γράφει η εφημερίδα, ο βασιλιάς Αμπντάλα είπε στον Ομπάμα να μην ταπεινώνει τον Μουμπάρακ, που βρίσκεται υπό την πίεση των διαδηλωτών με αίτημα να αποχωρήσει από την εξουσία αμέσως.

Η κυβέρνηση Ομπάμα αμφιταλαντευόταν ανάμεσα στην υποστήριξη προς το αιγυπτιακό καθεστώς στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του μαχητικού Ισλάμ και στην υποστήριξη προς τους Αιγύπτιους που ζητούν την άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ και της κυβέρνησής του από την εξουσία.

Η Ουάσινγκτον πάντως δεν υιοθέτησε τις εκκλήσεις για την άμεση απομάκρυνση του Μουμπάρακ. Ο ίδιος δεσμεύτηκε να αποχωρήσει τον Σεπτέμβριο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Στις 28 Ιανουαρίου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανεξετάσουν τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας προς την Αίγυπτο ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως. Ωστόσο αργότερα Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.