ΚΟΣΜΟΣ

Οι γερμανικοί Patriot έφτασαν στην Τουρκία

Οι γερμανικοί Patriot έφτασαν στην Τουρκία

Οι πύραυλοι εδάφους-αέρος Πάτριοτ, με προέλευση τη Γερμανία, έφτασαν σήμερα το πρωί σε λιμάνι της νότιας Τουρκίας, ώστε να αναπτυχθούν σε τουρκικό έδαφος υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, για προστασία από τυχόν επιθέσεις της Συρίας.

«Οι γερμανικοί Πάτριοτ έφτασαν μέσω θαλάσσης σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα, επαρχία Χατάι)», δήλωσε ΝΑΤΟική πηγή.

Δεύτερο πλοίο με δυο συστοιχίες ολλανδικούς Πάτριοτ βρίσκεται ανοικτά του Ισκεντερούν, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με απόφαση του ΝΑΤΟ, η Γερμανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ προβλέπεται να εγκαταστήσουν στην Τουρκία δύο μονάδες Πάτριοτ και ως 350 η κάθε μια χώρα.

Έξι συστοιχίες θα βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ως τις αρχές Φεβρουαρίου στα Άδανα, στο Μαράς και το Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, στα σύνορα με τη Συρία. Ο αμερικανικός στρατός έχει ήδη στείλει από τις αρχές Ιανουαρίου εξοπλισμό και στρατιώτες στην περιοχή, στο πλαίσιο της αποστολής αυτής.

Η Άγκυρα έχει ζητήσει την ανάπτυξη των πυραύλων μετά τις επιθέσεις με συριακές οβίδες εναντίον τουρκικών περιοχών κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, στα τέλη του 2012.

Οι τουρκικές αρχές όπως και το ΝΑΤΟ έχουν υπογραμμίσει πολλές φορές τον καθαρά αμυντικό χαρακτήρα της ανάπτυξης των πυραύλων, την οποία έχει επικρίνει το καθεστώς της Δαμασκού και η Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

LA Times: «Έρχονται δολοφονίες πολιτικών»