ΚΟΣΜΟΣ

Παραμένει η ένταση στα σύνορα Ταϊλάνδης – Καμπότζης

Παραμένει η ένταση στα σύνορα Ταϊλάνδης – Καμπότζης
Ταϊλανδοί χωρικοί επιστρέφουν σταδιακά στα σπίτια τους, που βρίσκονται κοντά στην διαφιλονικούμενη περιοχή στην μεθόριο...

Ταϊλανδοί χωρικοί επιστρέφουν σταδιακά στα σπίτια τους, που βρίσκονται κοντά στην διαφιλονικούμενη περιοχή στην μεθόριο Ταϊλάνδης-Καμπότζης, ύστερα από τις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών. Ωστόσο για “πόλεμο” κάνει λόγο η Καμπότζη ενώ σε επιφυλακή παραμένει ο στρατός και οι ηγεσίες των δύο χωρών αρνούνται να προβούν σε διάλογο.


Η επιστροφή των κατοίκων ερμηνεύεται ως ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.


Ωστόσο οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού. Ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Χουν Σεν χαρακτήρισε «πόλεμο» τις συγκρούσεις τεσσάρων ημερών.

Οι κυβερνήσεις Ταϊλάνδης και Καμπότζης επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για τις σφοδρές ανταλλαγές πυρών γύρω από το ναό, που είναι γνωστός ως Πρέαχ Βίχεαρ στην Καμπότζη και Χάο Φρα Βιχάρν στην Ταϊλάνδη κι είχε ανεγερθεί πριν 900 χρόνια.


Τουλάχιστον τρεις Ταϊλανδοί και οκτώ Καμποτζιανοί σκοτώθηκαν από τις συγκρούσεις. Οι επίσημοι απολογισμοί αντίστοιχα κάνουν λόγο για 34 τραυματίες από την πλευρά της Ταϊλάνδης και 55 από την πλευρά της Καμπότζης.


Συνολικά τις τελευταίες ημέρες περίπου 21.000 άνθρωποι της επαρχίας Σρι Σα Κετ της Ταϊλάνδης έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Ο κυβερνήτης της επαρχίας, Σομσάκ Σουβαρνσουτζαρίτ δήλωσε ότι “πολλοί από εκείνους που κατάγονται από χωριά πέραν του πεδίου του πυρός επέλεξαν να επιστρέψουν”.


Οι υπουργοί Εξωτερικών της Καμπότζης και της Ταϊλάνδης αναμένεται να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.
Ο πρωθυπουργός της Καμπότζη, Χουν Σεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν διμερείς συνομιλίες και χαρακτήρισε τον Ταϊλανδό πρωθυπουργό Αμπίσιτ Βετζατζίβα “απατεώνα”. “Έχουμε πόλεμο”, είπε.


Ο Ταϊλανδός ΥΠΕΞ, Κάσιτ Πιρόμγια απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο διμερών συνομιλιών αποκαλώντας το Χουν Σεν “άτακτο αγόρι”.