ΚΟΣΜΟΣ

Στρατολογήσεις παιδιών στο Τσαντ καταγγέλλουν οι διεθνείς οργανώσεις

Στρατολογήσεις παιδιών στο Τσαντ καταγγέλλουν οι διεθνείς οργανώσεις
Την καταγγελία ότι παιδιά στα πρώτη περίοδο της εφηβικής τους ηλικίας υπηρετούν ως στρατιώτες στο στρατό και σε ένοπλες οργανώσεις που...

Την καταγγελία ότι παιδιά στα πρώτη περίοδο της εφηβικής τους ηλικίας υπηρετούν ως στρατιώτες στο στρατό και σε ένοπλες οργανώσεις που δρουν στο ανατολικό μέρος του Τσαντ έκανε η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία. «Είναι τραγικό το ότι σε χιλιάδες παιδιά έχουν αρνηθεί την παιδική τους ηλικία ενήλικες που τα χειραγωγούν προκειμένου να μάχονται σε πολέμους», αναφέρει σε δήλωση του, ο διευθυντής του προγράμματος Αφρικής της Διεθνούς Αμνηστίας, Έριν βαν ντερ Μποργκτ, ο οποίος προσέθεσε ότι η «κυβέρνηση του Σταντ και ένοπλες οργανώσεις, τόσο από το Τσαντ όσο και από το Σουδάν που δρουν στο ανατολικό Τσαντ, πρέπει να σταματήσουν αμέσως να στρατολογούν και να χρησιμοποιούν παιδιά κάτω από 18 και παράλληλα πρέπει να τα αποδεσμεύσουν όλα από τις τάξεις τους».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία συνέλεξε μαρτυρίες από περισσότερους από 40 πρώην και νυν στρατιώτες-παιδιά, αγόρια ακόμη και 13 ετών, πολεμούν ενώ ακόμη νεώτερα παιδιά χρησιμοποιούνται ως μεταφορείς. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους διέφυγαν από τις συγκρούσεις στο Νταρφούρ, την επαρχία του γειτονικού Σουδάν, ζουν σε στρατόπεδα στο ανατολικό Τσαντ, προσφέροντας ουσιαστικά μεγάλες δυνατότητες στρατολογήσεων τόσο για το στρατό όσο και για τις ένοπλες ομάδες, λέει η Διεθνής Αμνηστία.

«Δεν υπάρχει τίποτε που να μπορεί να κάνεις εδώ, δεν υπάρχουν δουλειές, σχολεία, λεφτά και εγώ είμαι φτωχός», είπε ένας πρώην στρατιώτης στους ερευνητές της οργάνωσης, που έχει ενταχθεί στο Κίνημα Δικαιοσύνης και Ισότητας (JEM), μία σουδανική ένοπλη οργάνωση.

«Στο JEM δεν πληρωνόμαστε αλλά όταν πολεμάμε, παίρνουμε πράγματα από τον εχθρό», διευκρινίζει.

Η Διεθνής Αμνηστία απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί να διατάξει το στρατό της χώρας να σταματήσει να στρατολογεί παιδιά και να συνεργαστεί στα προγράμματα αποστράτευσης.

Οι καταγγελίες έγιναν δύο μέρες πριν από την Μέρα της Ερυθράς Χειρός, μίας παγκόσμιας ημέρα με στόχο να αναπτυχθεί ισχυρή δράση κατά της χρήσης παιδιών ως μάχιμων. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει οι οργανωτές των εκδηλώσεων, περίπου 250.000 παιδιά πολεμούν σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: newscode.gr