ΚΟΣΜΟΣ

Στην απομόνωση ο Ιρανός ηγέτης της αντιπολίτεσης

Στην απομόνωση ο Ιρανός ηγέτης της αντιπολίτεσης
Σε καθεστώς απομόνωσης μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου...

Σε καθεστώς απομόνωσης μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μεχντί Καρουμπί, μία από τις κυριότερες προσωπικότητας της αντιπολίτευσης των ιρανών μεταρρυθμιστών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Sahamnews», ο Καρουμπί δεν έχει το δικαίωμα να δέχεται επισκέψεις στο σπίτι του έως τις 14 Φεβρουαρίου. «Πράκτορες της ασφάλειας (οι οποίοι έχουν περικυκλώσει το σπίτι του Καρουμπί) εμπόδισαν το πρωί έναν από τους γιους του να μεταβεί στο σπίτι του πατέρα του», αναφέρει ο ιστότοπος.

Το μέτρο της απομόνωσης συνδέεται με το αίτημα που κατέθεσε ο Καρουμπί και ο επίσης αντιπολιτευόμενος, πρώην πρωθυπουργός Μιρχοσεΐν Μουσαβί για την πραγματοποίηση διαδήλωσης στις 14 Φεβρουαρίου, διατείνεται ο ιστότοπος.

Οι δύο άνδρες ζήτησαν από το υπουργείο Εσωτερικών άδεια για την πραγματοποίηση στις 14 Φεβρουαρίου διαδήλωσης υποστήριξης του αιγυπτιακού λαού, αλλά οι αρχές γνωστοποίησαν σαφώς ότι η άδεια αυτή δεν είναι πιθανό να τους δοθεί, όπως συμβαίνει κάθε φορά που ζητούν ανάλογη άδεια εδώ και 18 μήνες.

Οι Καρουμπί και Μουσαβί έχουν ντε φάκτο τεθεί εδώ και πολλούς μήνες σε ένα καθεστώς που ομοιάζει πολύ με αυτό του κατ'οίκον περιορισμού, καθώς οι έξοδοί τους και οι επισκέψεις που δέχονται ελέγχονται και μερικές φορές περιορίζονται από τις αρχές.

Οι αρχές αποφεύγουν μέχρι στιγμής να συλλάβουν και να φυλακίσουν τους Μουσαβί και Καρουμπί για να μην «αγιοποιηθούν», δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας Αγιατολάχ Σαντέγ Λαριτζανί.