ΚΟΣΜΟΣ

Μουμπάρακ: «Δεν παραιτούμαι» - «Δεν θα γίνω αντικείμενο διεθνών πιέσεων»

Μουμπάρακ: «Δεν παραιτούμαι» - «Δεν θα γίνω αντικείμενο διεθνών πιέσεων»
Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ ξέσπασαν σε κραυγές διαμαρτυρίας και απογοήτευσης...

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ ξέσπασαν σε κραυγές διαμαρτυρίας και απογοήτευσης. Πολλοί πετούν τα παπούτσια τους, μια συνήθης πλέον κίνηση αποδοκιμασίας.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ στην πολυαναμενόμενη σημερινή ομιλία του προς το Εθνος κατ αρχήν απολογήθηκε τονίζοντας ότι αισθάνεται μεγάλο πόνο για όσους έχασαν τη ζωή τους στα τελευταία γεγονότα, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων της λαϊκής εξέγερσης, επισήμανε ότι ο αγώνας τους δεν θα είναι μάταιος και πρόσθεσε ότι έχει πειστεί απολύτως από τις τίμιες προθέσεις και τα τίμια αιτήματα των νεαρών διαδηλωτών.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές , κάτι που είχε αναφέρει και πριν μερικές ημέρες. Επισήμανε ότι μέρα με την ημέρα η Αίγυπτος θα προχωρά προς μία ειρηνική μετάβαση και δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύτσει το Σύνταγμα.

Πρόσθεσε ότι θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Αίγυπτο και ότι προτίθεται να προτείνει την αλλαγή πέντε άρθρων του Συντάγματος (76,77,88,93,189) και την κατάργηση ενός έκτου (179).

Επισήμανε ότι ο διάλογος με την αντιπολίτευση οδήγησε σε μία προκαταρκτική ομοφωνία για την επίλυση της παρούσας κρίσης, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κα ουδένα τρόπο εντολές από το εξωτερικό και ότι προτίθεται να παραδώσει ορισμένες εξουσίες στον διορισμένο από τον ίδιο αντιπρόεδρο της χώρας, Ομαρ Σουλεϊμάν.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να φύγει από την Αίγυπτο, δήλωσε ότι θέλει να ταφεί στο αιγυπτιακό έδαφος αλλά δεν είπε ούτε λέξη για την οριστική αποχώρησή του από την εξουσία, γεγονός που εξόργισε το πλήθος της πλατείας Ταχρίρ που πετούσε παπούτσια στην τηλεοπτική εικόνα του Μουμπάρακ και φώναζε τα συνθήματα "Κάτω ο Μουμπάρακ" , "Μουμπάρακ τελείωσες" και "Φύγε τώρα" .

Λίγα λεπτά πριν από την έναρξη του διαγγέλματος, μια νέα διάψευση περί παραίτησης ήρθε από τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι το μήνυμα του αιγύπτιου προέδρου είναι βιντεοσκοπημένο.

Οι κρίσιμες ώρες πριν από το διάγγελμα

Αγωνία επικρατεί ανάμεσα στους διαδηλωτές, καθώς ακόμη δεν είναι σαφές το ποιος θα αναλάβει την εξουσία, αν όντως παραιτηθεί ο αιγύπτιος πρόεδρος. Οι τελευταίες πληροφορίες, προερχόμενες από το δίκτυο Αλ Αραμπίγια, λένε ότι ο Μουμπάρακ πριν παραδώσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν, θα ανακοινώσει συνταγματικές αλλαγές.

Αρκετές είναι επίσης οι εκτιμήσεις ότι ο αποδέκτης της εξουσίας θα είναι ο στρατός και όχι ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν. Σε μια τέτοια προοπτική αντέδρασαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, στέλεχος των οποίων δήλωσε: «Μοιάζει με στρατιωτικό πραξικόπημα... Είμαι ανήσυχος και αγχωμένος. Το πρόβλημα δεν είναι ο πρόεδρος, είναι το καθεστώς», είπε ο Εσάμ ελ-Εριάν μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με το δίκτυο Αλ Αραμπίγια από την άλλη, ο στρατός θα επέμβει εάν οι διαδηλωτές αρνηθούν να αποδεχτούν το σχέδιο μεταβίβασης της εξουσίας στον Όμαρ Σουλεϊμάν.

Λίγο νωρίτερα, υπήρξε νέα διάψευση στην κρατική τηλεόραση από τον υπουργό Πληροφοριών ότι ο αιγύπτιος πρόεδρος θα παραιτηθεί απόψε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, από το βήμα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, δεν προέβη σε κάποια διαφορετική δήλωση, από ό,τι έχει ανακοινώσει ήδη ο Λευκός Οίκος : «Ζούμε την ιστορία στη γένεσή της. Οι νέοι είναι αυτοί που πραγματοποιούν την αλλαγή». «Θέλουμε όλοι οι Αιγύπτιοι να γνωρίζουν ότι η Αμερική θα συνεχίσει να κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει την ειρηνική και αυθεντική μετάβαση προς τη δημοκρατία», τόνισε.

Καταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις νωρίτερα το απόγευμα όταν οι φήμες περί παραίτησης διαδέχονταν τις διαψεύσεις και το αντίθετο. «Ο πρόεδρος παραμένει στην εξουσία και δεν παραιτείται», υποστήριξε ο Ανάς ελ-Φέκι, υπουργός Πληροφοριών της Αιγύπτου, μετά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από πολλά ξένα μέσα περί επικείμενης παραίτησης του Χόσνι Μουμπάρακ. «Ο πρόεδρος δεν παραιτείται και όσα ακούσατε στα μέσα ενημέρωσης είναι μια φήμη», προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέντ Σαφίκ, δήλωσε επίσης στο αιγυπτιακό κανάλι Nile TV ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ βρίσκεται ακόμα στην εξουσία και καμία απόφαση δεν έχει παρθεί.

«Ο ανώτατος ηγέτης είναι ενήμερος για όσα συμβαίνουν στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο», προσέθεσε. Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση υπό την προεδρία του υπουργού Άμυνας Χουσέιν Ταντάουι. Η απουσία του Μουμπάρακ από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ενέτεινε τις φήμες περί παραίτησης.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας αναμένεται να κάνει διάγγελμα προς το λαό από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο, απόψε το βράδυ. Ξεκαθάρισε επίσης ότι το διάγγελμα θα γίνει σε ζωντανή μετάδοση. Αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση μεταξύ του προέδρου και του αντιπροέδρου της Αιγύπτου.

Ενθουσιασμός και ελπίδα επικρατεί στην πλατεία Ταχρίρ, στην οποία ο κόσμος συρρέει με ταχείς ρυθμούς από την ώρα που ξεκίνησαν οι φήμες περί παραίτησης. Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να φωνάζουν: «Ο λαός και ο στρατός είναι ενωμένοι» και «Κάτω ο Μουμπάρακ».

Ο αριθμός τους ξεπερνά το ένα εκατομμύριο στην πλατεία Ταχρίρ και στους γύρω δρόμους που οδηγούν σ' αυτήν.

Η φημολογία ξεκίνησε όταν υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος του Μουμπάρακ μίλησαν για παράιτηση του αιγύπτιου προέδρου, ακόμα και απόψε το βράδυ. Ο Hossan Badrawi, γενικός γραμματέας του NDP, του κόμματος του Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε στο BBC ότι «ελπίζει» ότι ο αιγύπτιος πρόεδρος θα μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν.

Ο ίδιος πιστεύει ότι ο Μουμπάρακ θα απευθυνθεί ξανά στο λαό της Αιγύπτου πολύ σύντομα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ετοιμάζεται να υποβάλλει την παραίτησή του μέχρι αύριο, Παρασκευή, «ανταποκρινόμενος στα αιτήματα του λαού» επειδή «αυτό που τον ενδιαφέρει εν τέλει είναι η σταθερότητα της χώρας και όχι η θέση του».

Στην ερώτηση εάν ο Μουμπάρακ θα εμφανιστεί αύριο για να ανακοινώσει την απόφασή του, απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει απόψε.

Στο ίδιο πνεύμα και ο πρωθυπουργός της χώρας, Άχμεντ Σαφίκ, παραδέχτηκε νωρίτερα -επίσης στο BBC- ότι ο πρόεδρος ενδέχεται να παραιτηθεί και ότι η κατάσταση στη χώρα θα αποκρυσταλλωθεί σύντομα.

Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών CIA βλέπει επίσης πολλές πιθανότητες να παραιτηθεί απόψε ο Μουμπάρακ, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της, Λίον Πανέτα.

Το δίκτυο Al Jazeera, πάντως, μεταδίδει ότι λίγο νωρίτερα ο στρατός αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο να μεταβιβάσει την εξουσία ο αιγύπτιος πρόεδρος στον αντιπρόεδρο Ομάρ Σουλεϊμάν.

Ο Ομάρ Σουλεϊμάν, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ισραήλ.

Αιγυπτιακή πηγή, που δεν κατονομάστηκε, υποστήριξε ότι βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση η μεταβίβαση της εξουσίας στον Σουλεϊμάν.

Πάντως, δεν παρατηρήθηκε καμία κίνηση του στρατού, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα σήμερα αναφέρει σε μια ανακοίνωσή του ότι εξετάζει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του έθνους και για την ικανοποίηση των νόμιμων αιτημάτων του λαού.

Ο Λευκός Οίκος, δια του εκπροσώπου του Ρόμπερτ Γκιμπς, ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την «πολύ ρευστή κατάσταση» στην Αίγυπτο και ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των γεγονότων.

Στο μεταξύ, οι διαδηλωτές παραμένουν για 17η ημέρα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου. Ένας αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο Χάσαν αλ-Ροουένι, είπε στους διαδηλωτές, στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ότι «ό,τι ζητούν θα πραγματοποιηθεί». Μιλώντας από μια εξέδρα ο Ροουένι ζήτησε από τους διαδηλωτές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και να φροντίσουν να κρατήσουν «ασφαλή» τη χώρα. Το πλήθος απάντησε με το σύνθημα «το καθεστώς έπεσε».

Νωρίτερα, το αντιπολιτευόμενο, αριστερό κόμμα Ταγκάμου ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρεται από το διάλογο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση, συμπεριλαμβανομένων και των Αδελφών Μουσουλμάνων, με αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Το κόμμα, που διαθέτει ελάχιστες έδρες στη Βουλή, διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι η απόφασή του ελήφθη λόγω «της άρνησης του καθεστώτος να ικανοποιήσει έστω και τις πιο μικρές απαιτήσεις του λαού». Διαμαρτύρεται επίσης για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου Όμαρ Σουλεϊμάν ο οποίος προειδοποίησε ότι η εναλλακτική λύση αντί για το διάλογο θα ήταν ένα «πραξικόπημα».