ΚΟΣΜΟΣ

Ανακλήθηκε ο Τούρκος "πρέσβης" στα Κατεχόμενα

Ανακλήθηκε ο Τούρκος "πρέσβης" στα Κατεχόμενα
Η Τουρκία ανακάλεσε τον "πρέσβη" της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου...

Η Τουρκία ανακάλεσε τον "πρέσβη" της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, Καγιά Τουρκμέν.

Η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ στην Κωνσταντινούπολη μετέδωσε, επικαλούμενη τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ότι ο Κ. Τουρκμέν θεωρείται θύμα της κρίσης, που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες στα κατεχόμενα.

Ακόμη μετέδωσε ότι στη θέση του φαίνεται να διορίζεται ο Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτζά, ο οποίος είναι "ο αρχιτέκτονας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στα κατεχόμενα, που ήταν η αιτία ώστε να βγουν οι Τουρκοκύπριοι στους δρόμους. Εναντίον του υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τους Τουρκοκύπριους συνδικαλιστές".

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για ανάκληση, αλλά για αλλαγή του " πρέσβη" στα κατεχόμενα.

Στο μεταξύ ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι τα συνθήματα και τα πανό στις διαδηλώσεις στα κατεχόμενα μπορεί να έχουν δυσαρεστήσει την Τουρκία, αλλά και τα λόγια που διατυπώθηκαν έχουν δυσαρεστήσει τους Τουρκοκύπριους.

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι NTV σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, ο Ντερβίς Ερογλου είπε ότι υπήρχαν Τουρκοκύπριοι που εναντιώνονταν στα οικονομικά μέτρα και μια μικρή μειοψηφία που εκμεταλλεύθηκε, κατά την έκφρασή του, τη διαδήλωση. Πρόκειται, υποστήριξε, για πολιτικά κόμματα που δεν ξεπερνούν το 1%.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν τις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Έρογλου είπε ότι η διαδήλωση που έγινε και το γεγονός ότι μπορεί να γίνουν και άλλες, του προκαλούν λύπη και -από την άλλη - αυτή η εικόνα τον αποδυναμώνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.