ΚΟΣΜΟΣ

Συνεδρίαση του Κογκρέσου για τις «παγκόσμιες» απειλές

Συνεδρίαση του Κογκρέσου για τις «παγκόσμιες» απειλές
Τρομοκρατικές οργανώσεις στην Υεμένη και τη Σομαλία που συνδέονται με την αλ Κάιντα...

Τρομοκρατικές οργανώσεις στην Υεμένη και τη Σομαλία που συνδέονται με την αλ Κάιντα μπορεί να ενδυναμωθούν αν δεν γίνουν «αποτελεσματικές και συνεχείς ενέργειες» για να εμποδιστούν, δήλωσε ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ Τζέιμς Κλάπερ στην ετήσια συνεδρίαση του Κογκρέσου για ζητήματα που άπτονται θεμάτων των υπηρεσιών πληροφοριών.

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο διευθυντής της αμερικανικής εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ιράν διατηρεί ανοιχτές τις πιθανότητές του να φτιάξει πυρηνικά όπλα, όμως η Ουάσινγκτον δεν γνωρίζει αν η Τεχεράνη θα επιλέξει να κατασκευάσει ατομική βόμβα.

Όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι έχει τη δυνατότητα να φτιάξει πυρηνικά όπλα, όμως θεωρούν απίθανο να τα χρησιμοποιήσει παρά μόνο αν η κυβέρνηση της Πιόνγκγιανγκ κινδυνεύει να ηττηθεί, πρόσθεσε στην ομιλία του ο Κλάπερ.

Όσο για την κατάσταση στην Αίγυπτο ο Κλάπερ δήλωσε ότι έφτασε σε «κρίσιμο» σημείο και ότι θα «έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις» στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Τέλος, η απειλή του κυβερνοπολέμου που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ αυξάνεται σε κλίμακα και εμβέλεια, δήλωσε ο Κλάπερ.