ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: «Ανεπαρκείς οι εξαγγελίες Μουμπάρακ»

Ομπάμα: «Ανεπαρκείς οι εξαγγελίες Μουμπάρακ»
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ανέβασε τους τόνους...

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ανέβασε τους τόνους απέναντι στο καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ χαρακτηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν από τον αιγύπτιο πρόεδρο ανεπαρκείς και καλώντας το Κάιρο να χαράξει έναν αναμφισβήτητο δρόμο προς τη δημοκρατία.

"Οι Αιγύπτιοι έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει μετάβαση εξουσίας, αλλά δεν ακόμη προφανές ότι αυτή η μετάβαση θα είναι άμεση, σημαντική ή επαρκής", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανακοίνωσή του που συντάχθηκε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο.

Το κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες αφού ο Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε ότι μεταβιβάζει εξουσίες προς τον αντιπρόεδρο Όμαρ Σουλεϊμάν, χωρίς όμως να παραιτηθεί , προκαλώντας την οργή των Αιγυπτίων που διαδηλώνουν κατά της εξουσίας του εδώ και 17 ημέρες.

"Πάρα πολλοί Αιγύπτιοι παραμένουν καχύποπτοι απέναντι στη σοβαρότητα της κυβέρνησης ως προς μία πραγματική μετάβαση προς τη δημοκρατία, και στην κυβέρνηση ανήκει η ευθύνη να μιλήσει καθαρά προς τους Αιγύπτιους και προς ολόκληρο τον κόσμο", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο αμερικανός πρόεδρος.

Στην ίδια ανακοίνωση, στην οποία δεν αναφέρεται ούτε μία φορά το όνομα του Χόσνι Μουμπάρακ, ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιεί απέναντι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη βία από τις αιγυπτιακές αρχές.

"Όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Η βία πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τίμημα", δηλώνει ο αμερικανός πρόεδρος προειδοποιώντας ότι "είναι επιτακτικό η κυβέρνηση να μην απαντήσει στις προσδοκίες του λαού της με καταστολή και βαρβαρότητα. Η φωνή των Αιγυπτίων πρέπει να ακουστεί".

Επανέλαβε επίσης της έκκλησή του για "τον σεβασμό των οικουμενικών δικαιωμάτων των Αιγυπτίων" και για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και 30 χρόνια στην Αίγυπτο και η οποία δίνει έκτακτες εξουσίες στις δυνάμεις ασφαλείας.

Μετά την άρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ να υποκύψει στις "διαταγές" ξένων δυνάμεων, ο Μπαράκ Ομπάμα υπενθύμισε ότι στα μάτια των ΗΠΑ, εναπόκειται στους Αιγύπτιους να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Ο Μπάρακ Ομπάμα διατύπωσε προτάσεις για τη μετάβαση της εξουσίας. "Θεωρούμε ότι αξιόπιστες διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση στο σύνολό της και την κοινωνία των πολιτών της Αιγύπτου θα πρέπει να ασχοληθούν με όλα τα σημαντικά προβλήματα που περιμένουν την Αίγυπτο στο μέλλον", αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στην ανάγκη "προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, αναθεώρησης του συντάγματος και άλλων νόμων για να δειχθεί ότι η αλλαγή είναι μη αναστρέψιμη, και στη θέσπιση ενός σαφούς οδικού χάρτη στο δρόμο προς τις εκλογές , οι οποίες θα πρέπει να είναι ελεύθερες και δίκαιες".

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Οι διεθνείς αντιδράσεις στο διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ εξέφραζαν απογοήτευση ή ανησυχίες για ενδεχόμενη επικράτηση των εξτρεμιστών. "Ο πρόεδρος Μουμπάρακ δεν άνοιξε ακόμη τον δρόμο για ταχύτερες και βαθύτερες μεταρρυθμίσεις", δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον , ενώ η πρωθυπουργός τη Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε ότι "η αλλαγή πρέπει να έρθει στην Αίγυπτο".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβέλε εξέφρασε την απογοήτευσή του για το περιεχόμενο του διαγγέλματος, το οποίο "δεν συνιστά το προσδοκώμενο βήμα προς τα εμπρός", ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ευχήθηκε η Αίγυπτος να βρει τον δρόμο της δημοκρατίας και "όχι της θρησκευτικής δικτατορίας, όπως το Ιράν".

Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχουντ Μπαράκ από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται και μετά τις συνομιλίες που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν δήλωσε ότι εναπόκειται στον αιγυπτιακό λαό "να βρει το δρόμο" του , μετά την ομιλία του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ που δήλωσε ότι δεν παραιτείται. "Εναπόκειται στον αιγυπτιακό λαό να βρει το δρόμο του και να το κάνει με βάση το Σύνταγμα", απάντησε ο κ. Μπαράκ σε δημοσιογράφους που του ζήτησαν να σχολιάσει την ομιλία του αιγύπτιου προέδρου.