ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν γιορτάζει την Ισλαμική Επανάσταση

Το Ιράν γιορτάζει την Ισλαμική Επανάσταση
Εκατομμύρια Ιρανοί αναμένεται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που ξεκινούν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα...

Εκατομμύρια Ιρανοί αναμένεται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που ξεκινούν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, με αφορμή τον εορτασμό της 32ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στην Τεχεράνη, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας στα χέρια τους ιρανικές σημαίες και φωτογραφίες του εκλιπόντος θρησκευτικού και πολιτικού ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Χομεϊνί και του διαδόχου του Αγιατολάχ Χαμενεϊ, κατευθύνονταν προς την πλατεία Αζαντί (πλατεία Ελευθερίας).

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στις ΗΠΑ», τους δύο μεγαλύτερους εχθρούς του Ιράν, εκφράζοντας έτσι τη στήριξή τους προς τους αντι-κυβερνητικούς διαδηλωτές στην Αίγυπτο.

Αργότερα σήμερα ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στην πλατεία Αζαντί, στη δυτική Τεχεράνη.

Οι πορείες φέτος παίρνουν και το χαρακτήρα συμπαράστασης προς τον λαό της Αιγύπτου και την αντίδρασή του απέναντι στην κυβέρνηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Σύμφωνα με ιρανούς αξιωματούχους, οι εξελίξεις στην Αίγυπτο είναι συναφείς με εκείνες στο Ιράν προ Ισλαμικής Επανάστασης.

Η αντιπολίτευση του Ιράν ήθελε να χρησιμοποιήσει τις διαμαρτυρίες στο Κάιρο για να πραγματοποιήσει δική της διαδήλωση την Δευτέρα ως συμπαράσταση προς τον αιγυπτιακό λαό.

Η κυβέρνηση και η δικαστική εξουσία απέρριψαν το σχέδιο αυτό με το επιχείρημα ότι η αντιπολίτευση μπορεί να επιδείξει την αλληλεγγύη της κατά τις διαδηλώσεις με αφορμή την επέτειο.

Την παραμονή των διαδηλώσεων για την επέτειο, η κυβέρνηση συνέλαβε πολλούς διαφωνούντες, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας του μεταρρυθμιστή προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί, σύμφωνα με ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι μία από τις κυριότερες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης, ο Μεχντί Καρουμπί, βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό ώστε να μην οργανώσει διαδηλώσεις με αφορμή την επέτειο.