ΚΟΣΜΟΣ

Ελ Μπαραντέι: «Απόλυτο χάος» στην ηγεσία

Ελ Μπαραντέι: «Απόλυτο χάος» στην ηγεσία
Ο πολιτικός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι...

Ο πολιτικός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, ότι η ηγεσία της Αιγύπτου βρίσκεται σε «απόλυτο χάος» και έκανε εκ νέου έκκληση προς τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Θεωρώ ότι στους κόλπους του καθεστώτος επικρατεί απόλυτο χάος. Είναι σαν τον Τιτανικό. Τα ποντίκια εγκαταλείπουν το πλοίο που βυθίζεται», δήλωσε ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης και πρώην διπλωμάτης στα Ηνωμένα Έθνη, στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse».

«Ο στρατός έχει κεντρικό ρόλο. Μέχρι σήμερα ήταν ουσιαστικά ουδέτερος, αλλά τώρα ο στρατός πρέπει να συστρατευθεί με το λαό. Στη διάρκεια της μετάβασης στην Αίγυπτο χρειαζόμαστε το στρατό για να υπερασπιστεί τα πρώτα στάδια της δημοκρατίας», είπε ο Ελ Μπαραντέι.

Η «Die Presse» δεν ανακοίνωσε πότε πήρε τη συνέντευξη, η οποία δεν αναφέρεται καθόλου στο τηλεοπτικό διάγγελμα του Μουμπάρακ χθες, Πέμπτη, κατά το οποίο ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

Ο Ελ Μπαραντέι έκανε έκκληση για το σχηματισμό ενός τριμελούς προεδρικού συμβουλίου και μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα περιλαμβάνει αξιόπιστους τεχνοκράτες.

«Ελεύθερες και δίκαιες εκλογές πρέπει να διεξαχθούν μετά από μία μεταβατική περίοδο ενός έτους», είπε ο ίδιος, και κατά το διάστημα αυτό θα έχει καταστεί δυνατή η ψήφιση νέου Συντάγματος.

Επίσης, σχολίασε περιφρονητικά τη δήλωση του Μουμπάρακ ότι θα μεταβιβάσει κάποιες από τις εξουσίες του στο νέο του αντιπρόεδρο, Όμαρ Σουλεϊμάν, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

«Ο λαός στους δρόμους έχει τα ίδια αισθήματα για τον Σουλεϊμάν και τον Μουμπάρακ. Γι’ αυτούς είναι το είδωλο του Μουμπάρακ στον καθρέφτη».