ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής διάσκεψη για την Τυνησία

Διεθνής διάσκεψη για την Τυνησία

Ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν συναντήθηκε σήμερα με τον τυνήσιο ομόλογό του Μοχάμεντ Γανούσι...

Ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν συναντήθηκε σήμερα με τον τυνήσιο ομόλογό του Μοχάμεντ Γανούσι και του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την "εξαίρετη" πρωτοβουλία του να διοργανώσει διεθνή διάσκεψη για την υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

"Ο Γανούσι παρουσίασε στον Φιγιόν το σχέδιό του για τη διοργάνωση προσεχώς στην Καρχηδόνα μιας διεθνούς διάσκεψης για την υποστήριξη στις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Τυνησία", ανακοίνωσε το γαλλικό πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Φιγιόν "χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή, την οποία χαρακτήρισε εξαίρετη. Η Γαλλία θα αναλάβει βεβαίως κάθε ρόλο που της αναλογεί", προστίθεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

"Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την υπουργό Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ να μεταβεί προσεχώς στην Τυνησία για να εξετάσει τους τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής μας σύμπραξης και για να προσφέρουμε τη συμβολή μας στην προετοιμασία αυτής της διάσκεψης στην Καρχηδόνα", καταλήγει η ανακοίνωση.

Παράλληλα σύμφωνα με εκπρόσωπό της η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον θα μεταβεί τη Δευτέρα στην Τυνησία ενώ επιθυμεί επίσης να επισκεφθεί κι άλλες χώρες της περιοχής και της Μέσης Ανατολής, αλλά, όπως σημείωσε ο ίδιος, το πρόγραμμά της δεν έχει καθοριστεί ακόμη σε αυτό το στάδιο.

"Για την Τυνησία είναι ήδη σαφές, η Άστον θα πάει τη Δευτέρα, αυτό έχει ήδη επιβεβαιωθεί. Θέλει επίσης να επισκεφθεί κι άλλες χώρες στην περιοχή", δήλωσε ο Μάικλ Μαν.

Μεταξύ άλλων "ελπίζει να μεταβεί στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη την ερχόμενη εβδομάδα", διευκρίνισε.

"Για την Αίγυπτο, δεν είναι σαφές προς το παρόν" τι θα κάνει, συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι η Άστον έχει επιφορτιστεί από τους ευρωπαίους ηγέτες να μεταβεί στη χώρα αυτή και ότι έχει συζητήσει γι' αυτό με τον αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ.

"Επανέλαβε τη βούλησή της να μεταβεί εκεί το ταχύτερο δυνατό και εκείνος δεσμεύτηκε να διατηρήσει επαφή μαζί της επειδή η κατάσταση εξελίσσεται ώρα με την ώρα", κατέληξε ο Μαν.

Πηγή: ΑΠΕ