ΚΟΣΜΟΣ

Ντελίριο χαράς για την αποχώρηση Μουμπάρακ

Ντελίριο χαράς για την αποχώρηση Μουμπάρακ
Μετά από 18 ημέρες κινητοποιήσεων, μόλις τριάντα δευτερόλεπτα ήταν...

Μετά από 18 ημέρες κινητοποιήσεων, μόλις τριάντα δευτερόλεπτα ήταν ο χρόνος που χρειάστηκε ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Ομάρ Σουλεϊμάν, για να ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ παραιτείται του αξιώματός του και παραδίδει την εξουσία στο στρατό.

Ελάχιστα λεπτά αργότερα το κέντρο του Καΐρου σειόταν από εκκωφαντικές ζητωκραυγές. Οι εκατοντάδες χιλιάδες συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ έπεσαν στα γόνατα και προσευχήθηκαν, άλλοι έκλαψαν από χαρά ή έψαλλαν κάποιον ύμνο. Στην ασφυκτικά γεμάτη πλατεία (Απελευθέρωσης), που έγινε το σύμβολο των κινητοποιήσεων των 18 ημερών, οι άνρθωποι κυμάτιζαν σημαίες της Αιγύπτου, κρατούσαν πρόχειρα φτιαγμένα πλακάτ με συνθήματα νίκης και αγκάλιαζαν τους στρατιώτες.

Ακόμα και πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό του Καΐρου, για να εορταστεί η αποχώρηση μετά από 30 χρόνια στην εξουσία του αιγύπτιου προέδρου.

Η εικόνα ήταν ίδια σε όλη τη χώρα, από την Αλεξάνδρεια μέχρι το Σουέζ. «Ρίξαμε το καθεστώς», φώναζαν τα πλήθη. Πολλοί από τους διαδηλωτές ήταν νέοι, οι οποίοι δεν έχουν γνωρίσει άλλο ηγέτη πέραν του Μουμπάρακ.

«Ο Μουμπάρακ είναι ψεύτης. Δεν το πιστέψαμε όταν είπε ότι θα φύγει σε τρεις ή έξι μήνες. Τον πιστέψαμε μόνο τη στιγμή που έφυγε».

«Τώρα οι Αιγύπτιοι είναι ελεύθεροι. Όλη η Αίγυπτος έχει απελευθερωθεί. Τώρα θα επιλέγουμε τους ηγέτες μας και αν δεν μας αρέσουν, θα φεύγουν», δήλωσαν διαδηλωτές στην εφημερίδα «The Guardian».

Για τις 18 ημέρες κινητοποιήσεων ένας διαδηλωτής λέει: «Αντέξαμε σε δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, πραγματικά πυρά, βόμβες μολότοφ, εγκληματίες πάνω σε άλογα. Αντιμετωπίσαμε τον φόβο και τον σκεπτικισμό των αγαπημένων μας και τη μια χειρίστου είδους αμφιλεγόμενη αντιμετώπιση από μια διεθνή κοινότητα, που ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία». Όμως, τα κατάφεραν.

Χιλιάδες Αιγύπτιοι παραμένουν και σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και πανηγυρίζουν την πρώτη ελεύθερη ημέρα. Στη γέφυρα που οδηγεί σε μια από τις εισόδους στην πλατεία Ταχρίρ ομάδες νέων χορεύουν υψώνοντας αιγυπτιακές σημαίες και σταματούν τα αυτοκίνητα για να συγχαρούν τους οδηγούς για την απομάκρυνση του Μουμπάρακ. Οι νέοι χειροκροτούν τους στρατιώτες καλώντας τους να συνεχίσουν τη «μάχη» για μια «δημοκρατική» Αίγυπτο.

«Το πρωί της νίκης» φώναζαν.

Οι Αιγύπτιοι στην Πλατεία Ταχρίρ θα παραμείνουν εκεί μέχρις ότου το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που κυβερνά τώρα την Αίγυπτο, κάνει δεκτή την ατζέντα τους για τις μεταρρυθμίσεις, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι οργανωτές των διαδηλώσεων.

Στην ανακοίνωσή τους οι οργανωτές των διαδηλώσεων ζητούν μεταξύ άλλων την ολοκληρωτική άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβάλει ο Χόσνι Μουμπάρακ (παρόλο που ήδη μειώθηκαν οι ώρες της απαγόρευσης), την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, την κατάργηση των στρατοδικείων και τη συμμετοχή αντιπροσώπων του πολιτικού κόσμου στη μεταβατική διαδικασία.

Στο μεταξύ η Μουσουλμανική αδελφότητα τόνισε ότι "δεν επιζητεί την εξουσία", ενώ εξήρε τις προσπάθειες του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου, σύντομα η εξουσία να παραδοθεί σε μία κυβέρνηση πολιτικών, όπως προσδοκά ο λαός.

Διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει δικός της υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, όποτε γίνουν, ούτε θα επιδώξει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σε κατ'οίκον επιτήρηση τέθηκε ο πρώην υπουργός της Πληροφόρησης, Ανας ελ Φέκι, σύμφωνα με μία ανακοίνωση των στρατιωτικών.Η αιτιολογία λήψης παρόμοιου μέτρου δεν αναφέρθηκε δημόσια

Διαβάστε επίσης:

Τέλος ο Μουμπάρακ-Αναλαμβάνει ο στρατός