ΚΟΣΜΟΣ

Η αιγυπτιακή εξέγερση ανησυχεί το Πεκίνο

Η αιγυπτιακή εξέγερση ανησυχεί το Πεκίνο
Ο επίσημος κινεζικός Τύπος επιμένει σήμερα στην ανάγκη να αποκατασταθεί η σταθερότητα....

Ο επίσημος κινεζικός Τύπος επιμένει σήμερα στην ανάγκη να αποκατασταθεί η σταθερότητα το συντομότερο δυνατόν στην Αίγυπτο, μια ημέρα μετά την παραίτηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ η διαδικτυακή συζήτηση εξακολουθεί να λογοκρίνεται.

Σε άρθρό της που δεν επισημαίνει τους λόγους της λαϊκής εξέγερσης η οποία ξέσπασε στην Αίγυπτο, και στο οποίο δεν αναφέρεται ούτε μια φορά η λέξη "δημοκρατία", η εφημερίδα Ημερησία της Κίνας κάνει λόγο για "κρίση" στη χώρα των Φαραώ.

"Οι διαδηλώσεις στις πόλεις του αραβικού αυτού κράτους αναστάτωσαν την καθημερινότητα του λαού", γράφει.

"Ας ελπίζουμε ότι ο στρατός, η κυβέρνηση και ο λαός της Αιγύπτου θα καταβάλουν προσπάθειες για να διατηρηθεί η κοινωνική σταθερότητα και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη".

Οι άλλες εφημερίδες και ιστοσελίδες ενημέρωσης γράφουν για την παραίτηση του Μουμπάρακ αλλά επικαλούμενες το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα που τονίζει επίσης την ανάγκη για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης, αποφεύγοντας να επισημαίνει τις εκκλήσεις για δημοκρατία.

Υπογραμμίζοντας ότι οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από "εκατοντάδες χιλιάδες νεαρούς Αιγύπτιους" η Ημερησία της Κίνας επιμένει στον κίνδυνο μιας "επιδείνωσης" της κατάστασης.

"Κάθε πολιτική αλλαγή θα είναι μάταιη, αν η χώρα βυθισθεί οριστικά στο χάος", προσθέτει η Ημερησία της Κίνας. "Αν η παρούσα κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, δεν θα γίνει περισσότερο εφιαλτική για τα 80 εκατομμύρια των Αιγυπτίων αλλά θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο είναι εσωτερική της υπόθεση που πρέπει να επιλυθεί χωρίς ξένη ανάμιξη".

Η κινεζική κυβέρνηση διατηρεί επιφυλακτικότητα όσον αφορά την προσδοκία για δημοκρατία στην Αίγυπτο και λογοκρίνει εδώ και δύο εβδομάδες τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που αναλύουν το κίνημα αμφισβήτησης στην Αίγυπτο.

Το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα στο Πεκίνο ανησυχεί για πιθανή επίδραση της εξέγερσης του Καΐρου, μετά την εξέγερση στην Τυνησία που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μπεν 'Αλι.

Πηγή: ΑΠΕ