ΚΟΣΜΟΣ

Σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αραβικές χώρες ζήτησε η Μέρκελ

Σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αραβικές χώρες ζήτησε η Μέρκελ
Οι κυβερνήσεις όλων των αραβικών χωρών θα πρέπει εφεξής να συνηθίσουν στο γεγονός ότι οι πολίτες τους...

Οι κυβερνήσεις όλων των αραβικών χωρών θα πρέπει εφεξής να συνηθίσουν στο γεγονός ότι οι πολίτες τους, όπως οι Τυνήσιοι και οι Αιγύπτιοι, ζητούν σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στην προσωπική της ιστοσελίδα.

Η παρέμβαση της Μέρκελ είχε ηχογραφηθεί πριν από την ανακοίνωση, την Παρασκευή το βράδυ, της αποχώρησης του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η Μέρκελ, η οποία έζησε στην Ανατολική Γερμανία, τονίζει ότι οι διαδηλωτές στην Τυνησία όπως και στην Αίγυπτο, είχαν ζητήσει το σεβασμό στα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως έκαναν πριν από 20 χρόνια αυτοί που ανέτρεψαν «τις δικτατορίες του μπλοκ της Ανατολικής Ευρώπης».

Στις αραβικές χώρες «είναι υπόθεση των κατοίκων των χωρών αυτών να αποφασίσουν ποιο δρόμο θ΄ακολουθήσουν» όσον αφορά τα οικουμενικά δικαιώματα, όπως η «ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου», υπογραμμίζει η Μέρκελ.

Σε δήλωσή της στη γερμανική τηλεόραση την Παρασκευή το βράδυ μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του αιγύπτιου προέδρου, η Μέρκελ τόνισε: «Είμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής αλλαγής» και «είναι μια ημέρα μεγάλης χαράς».

Η Μέρκελ κάλεσε το νέο καθεστώς της Αιγύπτου να εγγυηθεί την ασφάλεια του Ισραήλ.