ΚΟΣΜΟΣ

Τυνήσιοι μετανάστες φτάνουν σε κύματα στην Ιταλία

Τυνήσιοι μετανάστες φτάνουν σε κύματα στην Ιταλία
Σε ανθρωπιστικό «συναγερμό» βρίσκεται η Ιταλία, αφού τις τελευταίες ημέρες περίπου τρεις χιλιάδες...

Σε ανθρωπιστικό «συναγερμό» βρίσκεται η Ιταλία, αφού τις τελευταίες ημέρες περίπου τρεις χιλιάδες μετανάστες έφτασαν στη χώρα.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι στην πλειοψηφία τους οι λαθρομετανάστες προέρχονται από την Τυνησία, η οποία ακόμη δεν έχει επιστρέψει σε ομαλές συνθήκες, μετά και από την απομάκρυνση του πρώην προέδρου Μπεν Άλι στις 14 Ιανουαρίου.

Η κήρυξη από τη μεριά της ιταλικής κυβέρνησης σε κατάσταση έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης θα απελευθερώσει τόσο κονδύλια όσο και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα μετανάστευσης.

Το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, που βρίσκεται πιο κοντά στις ακτές της Αφρικής από ό,τι στην Ιταλία, έχει «βουλιάξει» αφού μόνο τις τρεις τελευταίες ημέρες έφτασαν τρεις χιλιάδες μετανάστες, με τις εγκαταστάσεις που διαθέτει να μην επαρκούν.

Την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Franco Frattini, ζήτησε να αναπτυχθεί στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των ακτών της Τυνησίας μια ομάδα της Frontex, ώστε να περιπολεί και να αναχαιτίζει τα πλοιάρια που θα προσπαθούν να προσεγγίσουν το νησί Λαμπεντούζα..