ΚΟΣΜΟΣ

Αιγύπτιοι διαδηλωτές δεν εμπιστεύονται το στρατό και παραμένουν έξω

Αιγύπτιοι διαδηλωτές δεν εμπιστεύονται το στρατό και παραμένουν έξω
Το Κάιρο αρχίζει να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής...

Το Κάιρο αρχίζει να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, με την κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος της πλατείαςΤαχρίρ να έχει αποκατασταθεί για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο εβομάδες.

Σε ένα σημείο της πλατείας παραμένουν εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι αρνούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, παρά την έκκληση του στρατού. Οι διαδηλωτές δεν φεύγουν, γιατί ο στρατός στο χθεσινό του μήνυμα δεν έδωσε το χρονοδιάγραμμα της πολιτικής μετάβασης και της διενέργειας εκλογών.

Αιγύπτιοι στρατιώτες παρατάχθηκαν και προχώρησαν μέσα στην πλατεία, γύρω από τους διαδηλωτές, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Οι διαδηλωτές τραγουδούσαν «ειρηνικά, ειρηνικά» καθώς έβλεπαν το στρατό να εισέρχεται στην πλατεία, ενώ λίγοι μεταξύ αυτών προέβαλαν αντίσταση. Ορισμένοι αξιωματικοί μίλησαν στους διαδηλωτές. Είπαν ότι σέβονται τα αιτήματά τους και τους κάλεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους προκειμένου η ζωή να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς.

Ωστόσο αρκετοί διαδηλωτές ορκίστηκαν να παραμείνουν στην πλατεία που έγινε σύμβολο της λαϊκής εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ. «Στην πλατεία, στην πλατεία, διεκδικούμε τα δικαιώματα μας στην πλατεία», φώναζαν. Τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

«Ο στρατός είναι η ραχοκοκαλιά της Αιγύπτου. Ο στόχος του δεν είναι να μας βγάλει από την πλατεία. Πρέπει να απαντήσει στα αιτήματά μας», είπε ένας διαδηλωτής από τα μεγάφωνα.

Σύμφωνα με διαδηλωτές, οι στρατιώτες έχουν απομακρύνει από την πλατεία σχεδόν 30 ηγετικά στελέχη του κινήματος διαμαρτυρίας, τους οποίους κρατούν σε περιοχή κοντά στο Εθνικό Αιγυπτιακό Μουσείο που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Ταχρίρ.

Ο αρχηγός της στρατιωτικής αστυνομίας της Αιγύπτου κάλεσε τους διαδηλωτές να πάρουν τις σκηνές από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ζητώντας τους να μη διαταράσσουν την κυκλοφορία που σταδιακά αποκαθίσταται.

«Δεν θέλουμε κανένας διαδηλωτής να παραμείνει στην πλατεία μετά τη σημερινή ημέρα», είπε ο Μοχάμεντ Ιμπραΐμ Μουστάφα Αλι, ο αρχηγός της αστυνομίας του στρατού, στους διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους, καθώς στρατιώτες απομάκρυναν σκηνές από την πλατεία.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις καθαριότητας στην πρωτεύουσα του Καΐρου, στις οποίες και τις προηγούμενες ημέρες συμμετείχαν ομάδες οργανωμένες από τους διαδηλωτές. Μάλιστα, τα σχόλια που «κυκλοφορούσαν» μεταξύ των διαδηλωτών ήταν ότι «πρώτη φορά βλέπουμε την πλατεία Ταχρίρ τόσο καθαρή».

Προσπάθεια για εξυγίανση όμως έχει ξεκινήσει και στο επίπεδο των προσώπων. Απαγορεύθηκε χθες η έξοδος από τη χώρα στους τρεις στενότερους συνεργάτες του προέδρου Μουμπάρακ, οι οποίοι είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νραφίζ, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ - Αντλί και ο πρώην υπουργός Πληροφοριών Ανάς ελ Φεκί. Έρευνα έχει ξεκινήσει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανδρών αυτών.

Το χρηματιστήριο του Καΐρου πρόκειται να ανοίξει την Τετάρτη, ενώ ομαλοποιείται και η λειτουργία των τραπεζών, οι οποίες είχαν ανοίξει μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Παραμένει η κυβέρνηση του Μουμπάρακ

Αίγυπτος: Σε ισχύ η ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ

Ντελίριο χαράς για την αποχώρηση Μουμπάρακ