ΚΟΣΜΟΣ

Νταβούτογλου: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στα Κατεχόμενα

Νταβούτογλου: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στα Κατεχόμενα
Ανάγκη άμεσης «πολιτικής και οικονομικής μεταρρύθμισης» στα κατεχόμενα της Κύπρου,...

Ανάγκη άμεσης «πολιτικής και οικονομικής μεταρρύθμισης» στα κατεχόμενα της Κύπρου, δήλωσε ότι υπάρχει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ επέκρινε τους Τουρκοκύπριους αξιωματούχους για έλλειψη βούλησης, ως προς τις μεταρρυθμίσεις, σε συνέντευξή του στο CNN Turk.

Για την αντικατάσταση του «πρεσβευτή» της Τουρκίας στα κατεχόμενα είπε πως, έτσι κι αλλιώς, ο απερχόμενος πρεσβευτής δεν επρόκειτο να υπηρετήσει «για μεγάλο διάστημα» και ότι ο νέος «πρεσβευτής» ορίστηκε για την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων.

Είπε πως ο απερχόμενος Καγιά Τουρκέν «είναι από τους πολύτιμους πρέσβεις μας. Υπηρέτησε επί τέσσερα χρόνια στη Λισαβόνα. Ήδη, σχεδιάζαμε να υπηρετήσει για πολύ σύντομο διάστημα στην Κύπρο. Είναι πολύ σπάνιο οι πρέσβεις μας να υπηρετούν σε πόστο στο εξωτερικό για πέντε χρόνια. Γι αυτό μην εκληφθεί ως τιμωρία του κ. Τουρκμέν. Είναι πολύ καλός ειδικός σε θέματα ΕΕ».

Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στα οικονομικά προβλήματα και τα γενικότερα «δομικά», όπως είπε, ζητήματα των κατεχομένων και επισήμανε ότι «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να γίνει επειγόντως οικονομική και πολιτική μεταρρύθμιση στην ΤΔΒΚ. Εάν δείτε τον εσωτερικό κανονισμό της βουλής, θα δείτε ότι αυτή δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οι αρμοδιότητες του προέδρου και του πρωθυπουργού είναι σε τέτοιο βαθμό περίπλοκες που όταν υπάρχει πρόβλημα όλοι κάνουν πίσω, αλλά σε συγκεκριμένα ζητήματα, όλοι κάνουν ταυτόχρονα χρήση αρμοδιοτήτων. Αυτό πρέπει να επανεξεταστεί. Τα συνδικάτα έχουν μεγάλο ρόλο. Τα συνδικάτα δεν μπορούν να αποφασίζουν την εκπαιδευτική πολιτική μίας χώρας. Στην ΤΔΒΚ, όμως, συμβαίνει αυτό».

Υπογράμμισε ότι «εδώ και δεκαετίες, αλλά και όσο είμαι εγώ υπουργός, το Υπουργείο μας εργάστηκε περισσότερο από όλα τα θέματα για το Κυπριακό. Το κάνουμε για τους εκεί ομογενείς μας. Το κάναμε και για ομογενείς μας σε άλλες χώρες. Κάνουμε τον ίδιο αγώνα και για τη Βοσνία. Καταβάλλουμε την προσπάθεια αυτή για κάθε κοινότητα για την οποία αισθανόμαστε ιστορικό χρέος» και σημείωσε πως «η ΤΔΒΚ, όπως ακριβώς έχει μία ισχυρή δημοκρατική πολιτική δομή, πρέπει να αποκτήσει στον ίδιο βαθμό ισχυρή οικονομική δομή».

Αναφέρθηκε και στις διαδηλώσεις λέγοντας ότι «στη διαδήλωση διατυπώθηκαν ύβρεις εναντίον της Τουρκίας που δύσκολα θα διατύπωνε κανείς εναντίον κάποιου εχθρού. Εάν μία έστω μικρή ομάδα βγαίνει και μας βρίζει και οι υπόλοιποι μένουν απαθείς, εμείς έχουμε το δικαίωμα να ρωτήσουμε το λόγο».