ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ελβετοί θα κρατήσουν τα όπλα στα σπίτια τους

Οι Ελβετοί θα κρατήσουν τα όπλα στα σπίτια τους
«Ναι» είπαν οι Ελβετοί στην οπλοκατοχή, αφού η πλειοψηφία των καντονιών απέρριψε σήμερα...

«Ναι» είπαν οι Ελβετοί στην οπλοκατοχή, αφού η πλειοψηφία των καντονιών απέρριψε σήμερα μια πρωτοβουλία που ήθελε να θέσει τέλος σε μια παράδοση που ισχύει από το 1874, σύμφωνα με την οποία οι άνδρες μπορούν να κρατούν τα όπλα στα σπίτια τους, μετά το τέλος της στρατιωτικής τους θητείας.

Οι Ελβετοί κλήθηκαν σήμερα στις κάλπες για να αποφασίσουν αν επιθυμούν να παραμείνει σε ισχύ το σημερινό καθεστώς της οπλοκατοχής, στο οποίο οι πολέμιοι της παραπάνω πρωτοβουλίας αποδίδουν το υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών στη χώρα.

Η πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα ανήκει στην αριστερά, καθώς και σε ειρηνιστικές και φεμινιστικές οργανώσεις, που ήθελαν την απαγόρευση της οπλοκατοχής.
Δυο ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες, η πρωτοβουλία «Για την Προστασία από τη Βία των Οπλων» απορρίφθηκε στα 14 από τα 26 καντόνια.

Η πρωτοβουλία αυτή απαιτούσε να καταθέτουν τα όπλα τους όσοι υπηρετούν στο στρατό μετά τη λήξη της θητείας τους καθώς και την καταγραφή όλων των πυροβόλων όπλων.

Σύμφωνα με το ελβετικό υπουργείο Άμυνας, περίπου δυο εκατομμύρια πυροβόλα όπλα κυκλοφορούν στη χώρα, ένα για κάθε περίπου τρεις κατοίκους, ενώ περίπου 240.000 όπλα δεν είναι καταγεγραμμένα.