ΚΟΣΜΟΣ

Στο επίκεντρο τα περουσιακά στοιχεία του Μουμπάρακ στο εξωτερικό

Στο επίκεντρο τα περουσιακά στοιχεία του Μουμπάρακ στο εξωτερικό
Πρέπει να υπάρξει «συντονισμένη διεθνής ενέργεια» για τα πιθανά περιουσιακά στοιχεία του Aιγύπτιου πρώην προέδρου...

Πρέπει να υπάρξει «συντονισμένη διεθνής ενέργεια» για τα πιθανά περιουσιακά στοιχεία του Aιγύπτιου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στο εξωτερικό, υποστήριξε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου, Βινς Κέιμπλ.

«Δε γνώριζα ότι έχει τεράστια περιουσιακά στοιχεία εδώ, αλλά αναμφίβολα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής ενέργεια για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός στο BBC1.

«Δεν έχει νόημα να ενεργήσει εντελώς μόνη της η κυβέρνηση, όμως πρέπει να εξετάσουμε το πρόβλημα. Επίσης θα ληφθεί υπόψη ο τρόπος με τον οποίο αποκτήθηκαν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία», πρόσθεσε ο Κέιμπλ.

Η Ελβετία αποφάσισε την Παρασκευή να παγώσει «αμέσως» τα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να έχουν στη χώρα ο Μουμπάρακ και το περιβάλλον του.

Ο Κέιμπλ προειδοποίησε τις βρετανικές τράπεζες ότι η βρετανική κυβέρνηση θα λάβει μέτρα εναντίον οιασδήποτε τράπεζας βοηθήσει τον Aιγύπτιο πρώην πρόεδρο να μεταφέρει χρήματα.

Από τη μεριά της Αιγύπτου, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν υπήρξε αίτημα για πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Μουμπάρακ στο εξωτερικό, αλλά «εάν υπάρξει ανάγκη, αυτό θα γίνει».