ΚΟΣΜΟΣ

Μελέτη υπέρ των Ρομά ανακοινώθηκε από την Ε.Ε.

Μελέτη υπέρ των Ρομά ανακοινώθηκε από την Ε.Ε.
Όλες οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να αναλάβουν και να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια....

Όλες οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να αναλάβουν και να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια δράσης υπέρ των Ρομά βε βάση την ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Βιβιάν Ρέντινγκ.

Σε συνέντευξή της στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV-5 Monde η κ Ρέντινγκ , που τον Σεπτέμβριο είχε προκαλέσει μεγάλη πολεμική μετά την επικριτική της στάση για τις απελάσεις των Ρομά από τη Γαλλία, δήλωσε ότι "όλα τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να έχουν ένα σχέδιο δράσης για τους Ρομά. Ο καθένας πρέπει να κάνει το καθήκον του".

"Είναι πολύ λίγα αυτά που έχουν γίνει στην Ευρώπη για την επίλυση του προβλήματος αυτού και τα χρήματα που έχουν διατεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί", εξέφρασε τη λύπη της η κ. Ρέντινγκ.

Αναφερόμενη στην έντονη αντιπαράθεση που είχε με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όταν συνέκρινε τις διώξεις των Ρομά από τη Γαλλία με τις διώξεις κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ότι δεν λυπάται για τίποτε απ όσα είπε.

"Δεν λυπάμαι καθόλου: αυτό το κτύπημα ήταν ένα καλό ξύπνημα για τη Γαλλία και για όλη την Ευρώπη. Θα το ξανάκανα εάν χρειαζόταν και πιστεύω ότι τελικά ήταν πολύ χρήσιμο" τόνισε και συνέχισε: "Υπάρχουν κανόνες και αξίες και όλοι, μεγάλες και μικρές χώρες, πρέπει να σέβονται και να εφαρμόζουν και τους κανόνες και τις αξίες".

"Έχουμε μια συνθήκη, μια χάρτα με τα θεμελιώδη δικαιώματα που έχει υπογραφεί από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Η Επιτροπή έχει καθήκον να υπερασπίζεται και να διαφυλάττει αυτή τη συνθήκη, αλλά δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που δεν τους αρέσει που η Επιτροπή κάνει τη δουλειά της", κατέληξε η Βίβιαν Ρέντινγκ.