ΚΟΣΜΟΣ

Αποχώρησαν οι διαδηλωτές από την πλατεία Ταχίρ

Αποχώρησαν  οι διαδηλωτές από την πλατεία Ταχίρ
Στους φυσιολογικούς της ρυθμούς επιστρέφει η Αίγυπτος, μετά από 18 συνεχείς ημέρες κινητοποιήσεων, καθώς ο Χόσνι Μουμπάρακ απομακρύνθηκε...

Στους φυσιολογικούς της ρυθμούς επιστρέφει η Αίγυπτος, μετά από 18 συνεχείς ημέρες κινητοποιήσεων, καθώς ο Χόσνι Μουμπάρακ απομακρύνθηκε από την εξουσία της χώρας.


Οι διαδηλωτές αποχώρησαν από την πλατεία Ταχίρ του Καίρου μετά την ανακοίνωση του στρατού ότι διαλύει το κοινοβούλιο, στο οποίο πρακτικά έχει αποκλεισθεί η αντιπολίτευση και αναστέλλει το Σύνταγμα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, εκατοντάδες κυβερνητικοί υπάλληλοι απεργούν σήμερα διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς τους μισθούς, την ώρα που Αιγύπτιοι κυβερνο-ακτιβιστές συναντιούνται με μέλη της στρατιωτικής ηγεσίας για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

Όπως ανακοίνωσαν οι κυβερνοακτιβιστές, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν για το θέμα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου και την αναστολή ισχύος του συντάγματος.

«Συναντηθήκαμε με τον στρατό...για να καταλάβουμε τις θέσεις τους και να παρουσιάσουμε τις δικές μας», δηλώνουν ο Ουαέλ Γόνιμ, στέλεχος της Google, που έγινε σύμβολο της εξέγερσης και ο μπλόγκερ Αμρ Σαλάμ σε μήνυμά τους σε ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με τους δύο νεαρούς, οι στρατιωτικοί έχουν την πρόθεση να προτείνουν τροπολογίες στο σύνταγμα εντός των προσεχών δέκα ημερών και να τις θέσουν προς έγκριση σε δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί εντός δύο μηνών, σύμφωνα με τις διεκδικήσεις των διαδηλωτών.

«Ο στρατός δήλωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να κυβερνήσει την Αίγυπτο και ότι το μέλλον της Αιγύπτου θα καθορισθεί από μία πολιτική ηγεσία», γράφουν οι δύο στο μήνυμά τους στο Twitter.

Ο στρατός υποσχέθηκε επίσης ότι θα προσαγάγει στη δικαιοσύνη όσους κατηγορούνται για διαφθορά, «όποιο και αν ήταν ή είναι το αξίωμά τους» .

Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατηγορούνται από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι φυλάκισαν και βασάνισαν διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, δεσμεύθηκαν επίσης «να βρουν όλους τους διαδηλωτές που θεωρούνται αγνοούμενοι» .

Ο Ουαέλ Γόνιμ συνελήφθη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Κάιρο και στη συνέχεια απελευθερώθηκε, αφού κρατήθηκε, όπως κατήγγειλε, με δεμένα τα μάτια επί 12 ημέρες.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αχμεντ Σχαφίγκ δήλωσε χθες ότι προτεραιότητά του είναι η αποκατάσταση της ασφάλειας της χώρας. "Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η ζωή των Αιγυπτίων θα επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και ότι οι βασικές ανάγκες όπως ψωμί και υγειονομική περίθαλψη είναι προσβάσιμα σε όλους" είπε ο ίδιος.

Οι κρατικές τράπεζες παρέμειναν σήμερα κλειστές μετά την απόφαση της Αιγυπτιακής Κεντρικής Τράπεζας να κλείσει όλα τα υποκαταστήματά της σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι υπάλληλοι των υπουργείων εξακολουθούν να απεργούν ζητώντας μεγαλύτερους μισθούς και καταγγέλλοντας τους επικεφαλής τους για διαφθορά. Κλειστό παραμένει και το Χρηματιστήριο της χώρας "ώσπου να επανέλθει η σταθερότητα στην οικονομία της χώρας", όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου. Οι συναλλαγές θα αρχίσουν ξανά 48 ώρες αφότου ανακοινωθεί η επανέναρξη της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου του Καΐρου.