ΚΟΣΜΟΣ

Ιμάμης στηρίζει δημοσιογράφο που πρόσκειται στη Αλ Κάιντα

Ιμάμης στηρίζει δημοσιογράφο που πρόσκειται στη Αλ Κάιντα
Την υποστήριξή του προς τον δημοσιογράφο Αμπντελ Ιλάχ Σαέα, ο οποίος πρόσκειται στην Αλ Κάιντα και βρίσκεται σε φυλακή της Υεμένης επειδή...

Την υποστήριξή του προς τον δημοσιογράφο Αμπντελ Ιλάχ Σαέα, ο οποίος πρόσκειται στην Αλ Κάιντα και βρίσκεται σε φυλακή της Υεμένης επειδή, σύμφωνα με ίδιο, αποκάλυψε τα εγκλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέφρασε ο ριζοσπάστης ιμάμης Ανουάρ αλ-Αουλάκι, που καταζητείται από την Ουάσινγκτον.

Στο μήνυμά του, που δημοσιοποιήθηκε σε ισλαμιστική ιστοσελίδα, ο Αουλάκι κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι θέλουν να αναγκάσουν όλες τις φωνές που στρέφονται εναντίον τους να σωπάσουν, αναφέροντας ως παράδειγμα τον Υεμενίτη δημοσιογράφο αλλά και τον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο Σαέα καταδικάστηκε στις 18 Ιανουαρίου σε φυλάκιση πέντε χρόνων με την κατηγορία ότι φωτογράφισε κτήρια υπηρεσιών ασφαλείας, πρεσβείες και κτίρια δυτικών συμφερόντων και προέτρεψε την αλ Κάιντα να τα επιλέξει ως στόχους των επιθέσεών της.

Την 1η Φεβρουαρίου Υεμενίτης ανώτατος αξιωματούχος ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος της χώρας Αλι Αμπντάλα Σάλεχ έδωσε διαταγή να απελευθερωθεί ο 34χρονος δημοσιογράφος. Όμως αυτό δεν συνέβη και οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Υεμένης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι μπλοκάρουν την απελευθέρωσή του.

Ο Αουλάκι, που έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη δέκα ετών, διαφεύγει και κρύβεται σε περιοχή των φυλών στη νότια Υεμένη.