ΚΟΣΜΟΣ

Τυνησία: Δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση τεχνοκρατών

Τυνησία: Δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση τεχνοκρατών

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας, Χαμαντί Τζεμπαλί, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα μεγάλα πολιτικά κόμμα της χώρας, απέρριψαν τη πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, που θα έβγαζε τη χώρα από την πολιτική κρίση στην οποία βυθίστηκε μετά τη δολοφονία ενός πολιτικού της αντιπολίτευσης.


«Η πρωτοβουλία του υπουργικού συμβουλίου για σχηματισμό τεχνοκρατικής κυβέρνησης δεν είχε την πλήρη πολιτική συναίνεση και απέτυχε, αλλά συνεχίζονται οι διεργασίες με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα έχει τη συμφωνία της πλειονότητας των πολιτικών κομμάτων» είπε ο Τζεμπαλί.

Ο πρωθυπουργός της Τυνήσιας αρνήθηκε να πει αν θα παραιτηθεί όπως είχε προηγουμένως απειλήσει σε περίπτωση αποτυχίας της πρωτοβουλίας του, για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Νωρίτερα το συμβούλιο του μετριοπαθούς ισλαμικού κόμματος Ενάχντα από όπου προέρχεται ο πρωθυπουργός, είχε ανακοινώσει ότι η τεχνοκρατική κυβέρνηση «δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα» και ζήτησε τη δημιουργία μιας μικτής κυβέρνησης πολιτικών και τεχνοκρατών.

Η αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά, είχε σε μεγάλο βαθμό αποδεχτεί την πρόταση Τζεμπαλί, καθώς βλέπει σε αυτή έναν τρόπο για να χαλαρώσει ο κλοιός των ισλαμιστών. Την προκειμένη στιγμή πάντως μια συμβιβαστική λύση, με την οποία το Ενάχντα και δύο μικρά κοσμικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, θα κρατήσουν ορισμένα υπουργεία και οι τεχνοκράτες θα αναλάβουν τη διαχείριση, θεωρείται το πιο πιθανό αποτέλεσμα.
Οι διαπραγματεύσεις ενδεχομένωςς να επικεντρωθούν στα ισχυρά υπουργεία της δικαιοσύνης, των εσωτερικών και των εξωτερικών, τα οποία κατέχονται σήμερα από μέλη του Ενάχντα. Η αντιπολίτευση θέλει τα χαρτοφυλάκια αυτά να περάσουν ουδέτερα χέρια.