ΚΟΣΜΟΣ

Τυνησία: Δε θέλει ανάμιξη στα εσωτερικά της ζητήματα

Τυνησία: Δε θέλει ανάμιξη στα εσωτερικά της ζητήματα
Η Τυνησία απορρίπτει «κατηγορηματικά κάθε ανάμιξη στα εσωτερικά της θέματα και οτιδήποτε πλήττει την κυριαρχία της», αλλά δηλώνει έτοιμη...

Η Τυνησία απορρίπτει «κατηγορηματικά κάθε ανάμιξη στα εσωτερικά της θέματα και οτιδήποτε πλήττει την κυριαρχία της», αλλά δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με άλλες χώρες προκειμένου να εμποδιστεί η παράνομη μετανάστευση Τυνησίων στην Ευρώπη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.


Πρόκειται για απάντηση στην χθεσινή ανακοίνωση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι ότι θα ζητήσει να μεταβούν στην Τυνησία ιταλοί αστυνομικοί για να περιορίσουν το κύμα προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες.


Σημειώνεται πως περίπου 5.000 λαθρομετανάστες - στην πλειοψηφία τους Τυνήσιοι -έφτασαν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα την τελευταία εβδομάδα ζητώντας διεθνή βοήθεια, γεγονός που πυροδότησε έντονες ανησυχίες στις αρμόδιες αρχές για πιθανή ανθρωπιστική κρίση. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τυνησίας στην ανακοίνωσή του τονίζει πως η μεταβατική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με άλλες χώρες στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.


"Η Τυνησία σκοπεύει να εξετάσει το θέμα αυτό, με πλήρη διαφάνεια, με τους Ιταλούς υπευθύνους στη διάρκεια των επόμενων επαφών τις προσεχείς ημέρες", καταλήγει η ανακοίνωση.


Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα επισκεφθεί την Τύνιδα για να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γανούσι, στο περιθώριο της προγραμματισμένης περιοδείας του στη Συρία και την Ιορδανία. Στην Τύνιδα αναμένεται σήμερα και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.