ΚΟΣΜΟΣ

Μουσουλμάνος κληρικός διώκεται για τρομοκρατία

Μουσουλμάνος κληρικός διώκεται για τρομοκρατία
Με την κατηγορία ότι σχεδίαζε χρήση όπλων με στόχο να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες διώκεται από τις οι αρχές της ο 72χρονος κληρικός..

Με την κατηγορία ότι σχεδίαζε χρήση όπλων με στόχο να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες διώκεται από τις οι αρχές της ο 72χρονος κληρικός , Άμπου Μπακάρ Μπασίρ, πνευματικός ηγέτη της εκτός νόμου μαχητικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια που επιδιώκει να ιδρύσει μουσουλμανικό χαλιφάτο στη Νοτιοανατολική Ασία.

Η υπόθεση θεωρείται ότι θα θέσει σε δοκιμασία την ικανότητα της χώρας να καταστείλει τον ισλαμικό εξτρεμισμό καθώς ο Μπασίρ δύο φορές μέχρι τώρα έχει καταφέρει να αποφύγει τις κατηγορίες περί τρομοκρατίας.

Η δίκη του, η οποία ξεκίνησε σε μία αίθουσα γεμάτη υποστηρικτές του που φώναζαν «Αλλάχου Άκμπαρ», γίνεται μόλις λίγες ημέρες μετά από τις φρενήρεις επιθέσεις όχλων μουσουλμάνων εναντίον μειονοτικών ομάδων χριστιανών και Αχμάντι.

«Ο κατηγορούμενος Άμπου Μπακάρ Μπασίρ έχει σχεδιάσει ή κινητοποιήσει άλλους να χρησιμοποιήσουν παράνομα πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά ή εκρηκτικά έτσι ώστε να διαπράξει πράξεις τρομοκρατίας», ανέφερε ο εισαγγελέας της έδρας.

Ο Μπασίρ κατηγορείται επίσης για τη χρηματοδότηση ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης παραστρατιωτικών στην επαρχία Ατσέχ, όπου μία τοπική ομάδα είχε σχεδιάσει να δολοφονήσει τον πρόεδρο Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο στην επέτειο της ανεξαρτησίας, τον προηγούμενο Αύγουστο.

«Απλώς υπερασπίζομαι το Ισλάμ, το Ατσέχ κατηγορείται για τρομοκρατία αλλά ήταν εντολή θεού», είπε από το κελί του ο Μπασίρ, ο οποίος είναι επισήμως ο επιστάτης του Ισλαμικού Ορφανοτροφείου της Τζακάρτα.

Οι αναλυτές λένε ότι αυτή τη φορά η αστυνομία έχει περισσότερες αποδείξεις και εάν ο Μπασίρ βρεθεί ένοχος, θα αντιμετωπίσει μία μακρά φυλάκιση και όχι εκτέλεση.