ΚΟΣΜΟΣ

«Γκρίνια» Ιταλίας-ΕΕ για τους Τυνήσιους μετανάστες

«Γκρίνια» Ιταλίας-ΕΕ για τους Τυνήσιους μετανάστες
Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι διέψευσε σήμερα ότι αρνήθηκε...

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι διέψευσε σήμερα ότι αρνήθηκε τη βοήθεια των Βρυξελλών για να αντιμετωπίσει τους μετανάστες που φτάνουν από την Τυνησία, όπως υποστήριξε νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Είχα προσωπικά επαφές με τις ιταλικές αρχές ήδη από το Σάββατο και ρώτησα αν χρειάζονται τη βοήθειά μας για να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες. Η απάντησή τους ήταν ξεκάθαρη: όχι ευχαριστώ, δεν έχουμε την ανάγκη της Επιτροπής σ’ αυτό το στάδιο», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ.

«Δεν είναι αλήθεια ότι η Ιταλία αρνήθηκε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αντιμετωπίσει τις αποβιβάσεις ανθρώπων προερχόμενων από την Τυνησία», απάντησε η Ιζαμπέλα Βοτίνο, εκπρόσωπος του Μαρόνι.

«Ο κ. Μαρόνι και η κα Μάλστρομ συνομίλησαν το Σάββατο και ο υπουργός διατύπωσε αιτήματα που εξάλλου δεν είναι καινούρια: να επέμβει η Frontex για να ελέγχει τη Μεσόγειο, να διαχειρίζεται τα κέντρα για τους πρόσφυγες και να επαναπατρίζει τους λαθρομετανάστες, όπως και για να γίνει σεβαστή η αρχή της κατανομής του βάρους, δηλαδή όλες οι χώρες της ΕΕ να αναλαμβάνουν πρόσφυγες και λαθρομετανάστες», πρόσθεσε η Βοτίνο.

Στο μεταξύ, το επίσημο τυνησιακό πρακτορείο TAP μετέδωσε σήμερα πως ο στρατός, η εθνοφρουρά και αλιείς ένωσαν τις δυνάμεις τους στην Τυνησία για να εμποδίσουν τη λαθραία μετανάστευση προς την Ιταλία.

Το TAP μετέδωσε πως μονάδες του στρατού στην ανατολική παραλιακή πόλη Γκαμπές, περίπου 500 χλμ. νοτίως της Τυνιδας, εμπόδισαν το Σαββατοκύριακο «αρκετές» απόπειρες μεταναστών να φτάσουν στη Λαμπεντούζα.

Δουλεύοντας σε συνεργασία με την εθνοφυλακή και με ψαράδες, ο στρατός έχει αποκλείσει όλα τα πιθανά σημεία διέλευσης κατά μήκος της ακτής γύρω από την Γκαμπές, μετέδωσε το TAP.