ΚΟΣΜΟΣ

«Βαριοπούλα» και «Εργκένεκον» στην τουρκική επικαιρότητα

«Βαριοπούλα» και «Εργκένεκον» στην τουρκική επικαιρότητα
Στην κορυφή της τουρκικής επικαιρότητας αναρριχήθηκαν για άλλη μια φορά οι υποθέσεις «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλα»

Στην κορυφή της τουρκικής επικαιρότητας αναρριχήθηκαν για άλλη μια φορά οι υποθέσεις «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλα» στην Τουρκία με συλλήψεις και προφυλακίσεις απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων και δημοσιογράφων.

Το περασμένο Σάββατο είχε εκδοθεί ένταλμα προφυλάκισης για 163 αξιωματικούς, εκ των οποίων οι 102 είναι εν ενεργεία. Σήμερα οδηγήθηκε στη φυλακή ο πρώην διοικητής της Α' Στρατιάς, στρατηγός ε.α. Τσετίν Ντογάν, ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κατηγορούμενος στην υπόθεση "Βαριοπούλα".

Ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι το 2003 επιχειρήθηκε να τεθεί σε εφαρμογή πολυδιάστατο σχέδιο αποσταθεροποίησης με απώτερο σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, στο πλαίσιο της Α΄ Στρατιάς. Ο Ντογάν προτού οδηγηθεί στη φυλακή, δήλωσε σήμερα ότι η δίκη «δεν έχει καμία νομική βάση» και ότι «δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία».

Σήμερα οι αστυνομικές αρχές έκαναν έφοδο στα γραφεία ειδησεογραφικής ιστοσελίδας στην Κωνσταντινούπολη. Συνελήφθησαν ο διευθυντής της ιστοσελίδας και αρθρογράφος της εφημερίδας «Hurriyet» Σονέρ Γιαλτσίν και άλλα τρία άτομα.

Η ιστοσελίδα χτες είχε αναρτήσει μία είδηση σχετικά με τις «ύποπτες» συνθήκες κάτω από τις οποίες είχε βρεθεί στρατιωτικό υλικό σε έρευνες στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της υπόθεσης «Εργκένεκον». Η ιστοσελίδα είχε προσθέσει εικόνες από Αμερικανούς, που δύο ημέρες πριν από τις έρευνες, εκπαίδευσαν τούρκους αστυνομικούς. «Οι εικόνες αυτές θα αλλάξουν την πορεία της υπόθεσης Εργκενεκόν», ανέφερε η ιστοσελίδα.