ΚΟΣΜΟΣ

Δακρυγόνα και βία στις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη

Δακρυγόνα και βία στις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη
Πολλές χιλιάδες Ιρανοί κατάφεραν να διαδηλώσουν σήμερα στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις...

Πολλές χιλιάδες Ιρανοί κατάφεραν να διαδηλώσουν σήμερα στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις, με πολλά εμπόδια από την αστυνομία και τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση των ταραχών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης.

Επεισόδια ξέσπασαν το απόγευμα μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης.

"Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποιούν πορεία (...) χωρίς να φωνάζουν συνθήματα (...) Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος κοντά στην πλατεία Ιμάμ Χοσεΐν", δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με άλλους, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και χρωμοσφαιρών (βλήματα με χρώμα του "πέιντμπολ") για να διαλύσει το πλήθος των πολλών χιλιάδων διαδηλωτών, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί σε μικρές ομάδες κοντά στην πλατεία Αζαντί (Ελευθερία) στο δυτικό τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, μολονότι οι διαδηλωτές ήταν σιωπηλοί όταν άρχισε η πορεία, ορισμένοι άρχισαν να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως "θάνατος στον δικτάτορα" και ορισμένοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Στην πόλη Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, δεκάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν,όταν οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με το πλήθος που συμμετείχε στην απαγορευμένη διαδήλωση.

"Συμπλοκές σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών στην Ισφαχάν και δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν", δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας τηλεφωνικώς στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι σημερινές πορείες αποτελούν ένα τεστ για τη δύναμη της αντιπολίτευσης των μεταρρυθμιστών, η οποία δεν έχει κατέβει στους δρόμους από το Δεκέμβριο του 2009. Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πιστεύεται ότι θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να σταματήσουν οποιαδήποτε διαμαρτυρία.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Μορχοσεΐν Μουσαβί και Μεχντί Καρουμπί είχαν ζητήσει την πραγματοποίηση της σημερινής διαδήλωσης σε υποστήριξη των λαϊκών εξεγέρσεων στην Αίγυπτο και την Τυνησία, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν το αίτημά τους και απαγόρευσαν οποιαδήποτε συγκέντρωση.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών Μαχμούντ Αμπασζαντέχ Μεσκινί επανέλαβε εξάλλου σήμερα ότι δεν έχει δοθεί καμία άδεια στην αντιπολίτευση για την πραγματοποίηση διαδήλωσης.