ΚΟΣΜΟΣ

Είκοσι τραυματίες στην «Ημέρα της Οργής» στο Μπαχρέιν

Είκοσι τραυματίες στην «Ημέρα της Οργής» στο Μπαχρέιν
Σε είκοσι ανέρχονται, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι τραυματίες στις συμπλοκές...

Σε είκοσι ανέρχονται, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι τραυματίες στις συμπλοκές που σημειώθηκαν σήμερα μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης σε σιιτικά χωριά γύρω από την πρωτεύουσα Μανάμα του Μπαχρέιν.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει το πλήθος που είχε κατέβει στους δρόμους των σιιτικών χωριών για τη σημερινή «Ημέρα Οργής», η οποία είναι εμπνευσμένη από τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο.

Ελικόπτερα εξακολουθούν να πετούν πάνω από την πρωτεύουσα, όπου αναμενόταν σήμερα το απόγευμα να συγκεντρωθούν οι διαδηλωτές. Ωστόσο μέχρι στιγμής στη Μανάμα επικρατεί ηρεμία και οι δυνάμεις της τάξης έχουν ενισχύσει τον κλοιό τους στις σιιτικές περιοχές γύρω από αυτήν.

Οι αρχές του Μπαχρέιν, όπου μία σουνιτική οικογένεια κυβερνά τη χώρα που κατοικείται κατά πλειοψηφία από σιίτες, προσέφεραν χρηματικά κίνητρα για να προλάβουν τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των σιιτών, καθώς οι εξεγέρσεις επεκτείνονται στον αραβικό κόσμο.

Στο χωριό Ντιράζ, οι αρχές χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν συγκέντρωση περίπου 100 σιιτών, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα για περισσότερα πολιτικά δικαιώματα.

"Δεν θέλουμε να ανατρέψουμε την οικογένεια που κυβερνάει, θέλουμε μόνον να έχουμε και εμείς λόγο", δήλωσε ο Άλι Γιάσεμ, ο οποίος έχει παντρευτεί μια από τις κόρες του ισχυρού σιίτη κληρικού σεΐχη Ίσα Κάσεμ.

Και στο χωριό Νουεϊντράτ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σφαίρες καλυμμένες με ελαστικό για να διαλύσει το πλήθος, το οποίο ζητούσε την απελευθέρωση σιιτών κρατουμένων.

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων δηλώνουν ότι αίτημά τους είναι η κατάργηση του συντάγματος του Μπαχρέιν και η αντικατάστασή του με ένα νέο, το οποίο θα συντάξει επιτροπή στην οποία θα μετέχουν σουνίτες και σιίτες.

Οι ίδιοι ζητούν επίσης ο πρωθυπουργός της χώρας να εκλέγεται άμεσα από το λαό και να αφεθούν ελεύθεροι "όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι", όπως και να διεξαχθεί έρευνα για τις κατηγορίες για τη χρήση βασανιστηρίων.

Το Μπαχρέιν είναι μια μικρή πετρελαιοπαραγωγός χώρα, ο σιιτικός πληθυσμός της οποίας διαμαρτύρεται εδώ και καιρό ότι υφίσταται διακρίσεις από την σουνιτική οικογένεια Σούνι αλ Χαλίφα που το κυβερνάει. Σήμερα η ένταση που επικρατεί στα σιιτικά χωριά είναι μεγάλη.

Διπλωμάτες δηλώνουν ότι οι διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν, οι οποίες διοργανώθηκαν μέσω Facebook και Twitter, αποτελούν μια δοκιμή για το αν μια μεγαλύτερη μερίδα σιιτών θα κατέβει στους δρόμους, ιδιαίτερα στη Μανάμα, όπου μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις.

Πηγή: ΑΠΕ