ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλική Δεξιά κατά Στρος-Καν

Γαλλική Δεξιά κατά Στρος-Καν
Σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί στη Γαλλία ενόψει των προεδρικών εκλογών...

Σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί στη Γαλλία ενόψει των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στη χώρα το 2012.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, που θεωρείται και ως ο πλέον επικίνδυνος αντίπαλος του Νικολά Σαρκοζί, έκανε άλλο ένα βήμα προς την υποψηφιότητά του, εξέλιξη που πυροδότησε ένα νέο γύρο επιθέσεων εις βάρος του.

«Ο Στρος Καν δεν αντιπροσωπεύει την εικόνα της αγροτικής Γαλλίας, με τους αμπελώνες και τις καλλιεργημένες εκτάσεις» δήλωσε ο Κριστιάν Ζακόμπ, επικεφαλής της προεδρικής πλειοψηφίας.

Η επίθεση αυτή δεν έμεινε αναπάντητη από τον Πιερ Μοσκοβισί, βουλευτή των σοσιαλιστών, που κατηγόρησε τον Ζακόμπ ότι υιοθετεί ακροδεξιά ρητορική του μεσοπολέμου.

Οι πολιτικοί αναλυτές της Γαλλίας εκτιμούν ότι οι επιθέσεις κλιμακώνονται καθώς την Πέμπτη, η σύζυγος του Στρος Καν δήλωσε στο περιοδικό Le Point ότι ο σύζυγός της δεν θα επιθυμούσε μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι του ΔΝΤ, κίνηση που ερμηνεύτηκε ως προπομπό της υποψηφιότητάς του στις προκριματικές εκλογές του φθινοπώρου.

Στο στόχαστρο δεξιών βουλευτών βρέθηκε και ο τρόπος ζωής του επικεφαλής του ΔΝΤ, που υποστηρίζουν ότι ενσαρκώνει την «υπερπλούσια αριστερά», ενώ κατέχει μια περιουσία που οφείλεται στη σύζυγό του, κόρη μεγαλεμπόρου έργων τέχνης.

Πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοφιλία του Στρος Καν έχει μειωθεί εν συγκρίσει με τους πιθανούς αντιπάλους του στις προκριματικές εκλογές, ενώ τόσο η μαρτίν Ομπρί, όσο και ο Φρανσουά Ολάντ και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ έχουν βγει ανοιχτά και έχουν δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιοι.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τις προκριματικές θα αρχίσει στις 28 Ιουνίου, και θα ολοκληρωθεί στις 13 Ιουλίου. Ο υποψήφιος θα διοριστεί το φθινόπωρο του 2011 με τον πρώτο γύρο στις 9 Οκτωβρίου και τον δεύτερο μία εβδομάδα αργότερα.

Πηγή: Newscode.gr