ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία για τις σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου

Ανησυχία για τις σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από την Αίγυπτο να τηρήσει την υπάρχουσα ειρηνευτική συμφωνία...

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε από την Αίγυπτο να τηρήσει την υπάρχουσα ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Mainz Algemeine Zeitung», που πρόκειται να δημοσιευτεί αύριο Τρίτη.

«Η συμφωνία την οποία η Αίγυπτος συμφώνησε με το Ισραήλ δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση», μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Μουμπάρακ, δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Το Ισραήλ παρακολουθούσε με αγωνία τις 18 ημέρες της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησαν στην πτώση του επί 30 χρόνια προέδρου της χώρας, φοβούμενο μήπως η νέα κυβέρνηση υπονομεύσει ή ακυρώσει την ειρηνευτική συμφωνία Αιγύπτου-Ισραήλ.

Η κ. Μέρκελ χαρακτήρισε την συμφωνία του 1979, μεταξύ των δύο χωρών ως «μεγάλη ιστορική εγγύηση για την αιγυπτιακή ηγεσία».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε σήμερα πως ο ισραηλινός στρατός είναι «έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα» τη στιγμή που ένας «σεισμός συγκλονίζει όλο τον αραβικό κόσμο».

«Ένας σεισμός συγκλονίζει όλο τον αραβικό κόσμο και ένα μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου και δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς θα τελειώσει το πράγμα», δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την τελετή που έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ για την ανάληψη των καθηκόντων του αντιστράτηγου Γκαντς.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός στρατός αποτελεί «την πραγματική εγγύηση για την εξασφάλιση του μέλλοντός μας. Είμαστε ισχυροί επειδή ο στρατός μας είναι ισχυρός», επέμεινε.