ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις νεκροί στην πόλη Αμπιέι του Σουδάν

Τρεις νεκροί στην πόλη Αμπιέι του Σουδάν
Μία συμμορία σκότωσε τρεις εμπόρους στην πόλη Αμπιέι του Σουδάν...

Μία συμμορία σκότωσε τρεις εμπόρους στην πόλη Αμπιέι του Σουδάν, δήλωσαν αξιωματούχοι, ενέργεια που υπογραμμίζει την ένταση που αυξάνεται μεταξύ του βορρά και του νότου της χώρας ενόψει της απόσχισης του δεύτερου.

Ένας στρατιώτης προσπάθησε να εισέλθει το Σάββατο στην κεντρική αγορά της πόλης και όταν η αστυνομία τον έδιωξε εκείνος άρχισε να πυροβολεί στον αέρα, όπως δήλωσε στο Ρόιτερς ο κυβερνήτης της περιοχής Ντενγκ Αρόπ Κουόλ.

Στη συνέχεια νεαροί άνδρες από μία φυλή του νότου επιτέθηκαν σε εμπόρους από το βορρά, πρόσθεσε. Δύο έμποροι ξυλοκοπήθηκαν και ένας δέχθηκε πυροβολισμούς, επεσήμανε ο Κουόλ.

"Υπήρχε αναταραχή. Όταν οι άνθρωποι άκουσαν τους πυροβολισμούς όλοι ένιωσαν ότι κάτι επικίνδυνο συμβαίνει. Μια συμμορία επιτέθηκε στους εμπόρους", διευκρίνισε ο Κουόλ.

Η πόλη Αμπιέι ήταν θέατρο συγκρούσεων κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου που διήρκησε δεκαετίες μεταξύ του βόρειου και του νότιου Σουδάν και ο οποίος τερματίστηκε το 2005 με τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας, η οποία προέβλεπε τη διεξαγωγή δύο δημοψηφισμάτων: το ένα από αυτά αφορούσε στο αν οι νότιοι επιθυμούν να αποσχιστούν από το βορρά και το άλλο στο αν οι κάτοικοι του Αμπιέι επιθυμούν η πόλη τους να συμπεριληφθεί στο βόρειο ή το νότιο Σουδάν.

Στο Αμπιέι έχουν σημειωθεί συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτών και των δύο πλευρών ακόμη μετά τη σύναψη της ειρηνευτικής συμφωνίας, ενώ σύμφωνα με αναλυτές είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί στην πόλη αυτή ανάφλεξη της σύρραξης μεταξύ βορρά και νότου.

Πηγή: ΑΠΕ