ΚΟΣΜΟΣ

Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Αιγύπτιων αξιωματούχων

Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Αιγύπτιων αξιωματούχων
Αιτήματα προς Ευρώπη και Ουάσινγκτον για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων Αιγυπτίων αξιωματούχων, όχι όμως και του Χόσνι Μουμπάρακ...

Αιτήματα προς Ευρώπη και Ουάσινγκτον για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων Αιγυπτίων αξιωματούχων, όχι όμως και του Χόσνι Μουμπάρακ, απευθύνουν οι αρχές της χώρας.

«Λάβαμε αίτημα που αφορά άλλους αξιωματούχους», διευκρίνισε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν ζητήσει επίσης από πολλές ευρωπαϊκές χώρες το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων αξιωματούχων του καθεστώτος Μουμπάρακ, αλλά όχι και του ιδίου του πρώην προέδρου, και το θέμα θα συζητηθεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Εξετάζουμε αυτό το αίτημα και φυσικά θα συνεργαστούμε με τις αιγυπτιακές αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.
Αίτημα για το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων έλαβε και η Γερμανία.

Στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε επίσης ότι έλαβε αίτημα για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων Αιγύπτιων αξιωματούχων. «Εάν υπάρξουν αποδείξεις για κατάχρηση ή παράνομη χρήση δημοσίων πόρων, θα λάβουμε γρήγορα και αποφασιστικά μέτρα», πρόσθεσε.

Το όνομα του Χόσνι Μουμπάρακ δεν περιλαμβάνεται στα αιτήματα που διατυπώθηκαν προς το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, ο Χόσνι Μουμπάρακ κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στη Βρετανία.

Η Ελβετία αποφάσισε από την Παρασκευή να παγώσει "άμεσα" τα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να κατέχει στο έδαφός της ο Χόσνι Μουμπάρακ και το περιβάλλον του.