ΚΟΣΜΟΣ

«Έδινα πληροφορίες στο Wikileaks γιατί αηδίασα στον στρατό των ΗΠΑ»

«Έδινα πληροφορίες στο Wikileaks γιατί αηδίασα στον στρατό των ΗΠΑ»

Ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ γνωστοποίησε για πρώτη φορά τον λόγο που έδωσε έγγραφα του Αμερικανικού στρατού στον ιστότοπο WikiLeaks, σε μια από τις μεγαλύτερες διαρροές απόρρητων εγγράφων στην αμερικανική ιστορία.

"Πίστευα ότι η δημοσιοποίηση των εγγράφων θα μπορούσε να προκαλέσει μια δημόσια συζήτηση για τις ένοπλες δυνάμεις μας και την εξωτερική μας πολιτική γενικότερα", εξήγησε στη δικαστή Ντενίζ Λιντ, κατά την προκαταρκτική διαδικασία ενόψει της δίκης του, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον Μάνινγκ, οι πληροφορίες που διέρευσε δεν είχαν πλέον εμπιστευτική αξία, καθώς είχαν περάσει ημέρες μετα από κάθε περιστατικόΩστόσο έχουν "ιστορική" αξία καθώς "παρουσιάζουν την ωμή πραγματικότητα των συγκρούσεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν", είπε.

Αν οι διαρροές μπορούσαν να "ενοχλούν" τη χώρα μου, δεν μπορούσαν να τη "βλάψουν", είπε. "Ενδιαφερόμουν μόνο για έγγραφα για τα οποία ήμουν απολύτως σίγουρος όταν δεν θα έβλαπταν" την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο Μάνινγκ ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να ομολογήσει την ενοχή του σε δέκα κατηγορίες από τις 22 που τού έχουν απαγγελθεί, αλλά θα δηλώσει αθώος για τις βαρύτερες από τις κατηγορίες, όπως αυτή "της συνεργασίας με τον εχθρό", που επισύρει την ποινή των ισοβίων.