ΚΟΣΜΟΣ

Mειωμένες οι εξαγωγές ισραηλινών όπλων

Mειωμένες οι εξαγωγές ισραηλινών όπλων
Οι ισραηλινές εξαγωγές όπλων και στρατιωτικής τεχνολογίας μειώθηκαν το 2010 και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια...

Οι ισραηλινές εξαγωγές όπλων και στρατιωτικής τεχνολογίας μειώθηκαν το 2010 και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, γράφει σήμερα η ισραηλινή οικονομική εφημερίδα TheMarker. Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο του αμυντικού τομέα, το οριστικό ύψος των ισραηλινών πωλήσεων όπλων στο εξωτερικό το 2010 δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά αναμένεται να παραμείνει σε πτώση, σε σχέση με το 2009.


Εκείνη τη χρονιά οι πωλήσεις ανήλθαν σε 6,75 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 6,3 δισεκατομμυρίων το 2008 και 5,6 δισεκατομμυρίων το 2007. Η ελαφρά πτωτική τάση αναμένεται να συνεχιστεί καθώς οι συμφωνίες για τους εξοπλισμούς γενικά αφορούν περίοδο αρκετών ετών και ο αμυντικός τομέας έχει πληγεί από την παγκόσμια οικονομική κρίση από το 2008.


Οι προϋπολογισμοί για την άμυνα είναι γενικά σε πτώση κυρίως στις ΗΠΑ και τη δυτική Ευρώπη, ενώ ο ανταγωνισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος ιδιαίτερα στις ασιατικές αγορές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.


Το Ισραήλ εξετάζει συνεπώς το ενδεχόμενο να αυξήσει τις πωλήσεις των όπλων του σε διάφορες χώρες των οποίων οι προϋπολογισμοί είναι υψηλοί όπως στην Πολωνία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως και στις ασιατικές αγορές, την Αφρική και τη Ρωσία.


Το εβραϊκό κράτος είναι μεταξύ των χωρών με τις μεγαλύτερες εξαγωγές οπλικών συστημάτων μετά τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία.


Ο αμυντικός τομέας στο Ισραήλ απασχολεί 40.000 εργαζόμενους. Οι ιδιωτικές και δημόσιες εταιρίες της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας είναι κυρίως ειδικευμένες στα ηλεκτρονικά συστήματα και στο στρατιωτικό εξοπλισμό που βασίζεται στην υψηλή τεχνολογία.