ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις για τις συλλήψεις ανώτατων Τούρκων στρατιωτικών

Αντιδράσεις για τις συλλήψεις ανώτατων Τούρκων στρατιωτικών
Αντιδρά η αντιπολίτευση στις συνεχιζόμενες έρευνες και προφυλακίσεις ανώτερων και ανώτατων στελεχών των ένοπλων...

Αντιδρά η αντιπολίτευση στις συνεχιζόμενες έρευνες και προφυλακίσεις ανώτερων και ανώτατων στελεχών των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας σχετιζόμενες με τις υποθέσεις «Βαριοπούλα» και «Εργκενεκόν».

Μεταξύ των συλληφθέντων-προφυλακισθέντων βρίσκονται και ανώτατα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, όπως ο Αρχηγός της Α' Στρατιάς Στρατηγός Τσετίν Ντογάν και ο αρχηγός της αεροπορίας Χασάν Ακσάι.

Από τους 300 στρατηγούς που συνολικά διαθέτουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι 30 είναι προφυλακισμένοι, υπολογίζουν κύκλοι της αντιπολίτευσης, που αντιδρούν εντονότατα στην απόφαση του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης που διερευνά την υπόθεση.

Οι συλληφθέντες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν την απόφαση του εισαγγελέα και αμφισβητούν την αυθεντικότητα των τεκμηρίων που έχει στη διάθεσή της η ανάκριση. Τόσο το εργαστήριο της αστυνομίας όσο και της ακαδημίας ερευνών TUBITAK επιβεβαίωσαν ωστόσο την αυθεντικότητα των εγγράφων που τεκμηριώνουν σύμφωνα με τον εισαγγελέα την εμπλοκή των κατηγορουμένων στην προετοιμασία πραξικοπήματος.

Η σύλληψη των αξιωματικών κρίνεται ως η τελευταία πράξη της αναμέτρησης μεταξύ του κυβερνητικού κόμματος AKP και του στρατού, μία πράξη που και συμβολικά κατοχυρώνει την κυριαρχία της πολιτικής κυβέρνησης επί του στρατού, για πρώτη ίσως φορά από τη συγκρότηση του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Το συμπέρασμα αυτό διατύπωσε και στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης που χαρακτηρίζει τον στρατό ως «χάρτινη τίγρη». Ο κ. Σουχέιλ Μπατούμ επέκρινε τον στρατό γιατί δεν έκανε «εγκαίρως», όπως υποστήριξε, το πραξικόπημα του!