ΚΟΣΜΟΣ

Διάγγελμα του βασιλιά του Μπαχρέιν για τους νεκρούς διαδηλωτές

Διάγγελμα του βασιλιά του Μπαχρέιν για τους νεκρούς διαδηλωτές
Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν σεΐχης Χάμαντ μπεν Ίσα Αλ Χαλίφα εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για το θάνατο...

Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν σεΐχης Χάμαντ μπεν Ίσα Αλ Χαλίφα εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για το θάνατο δύο σιιτών διαδηλωτών στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας υπουργικής επιτροπής έρευνας.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο βασιλιάς εξέφρασε τη λύπη του για «το θάνατο δύο αγαπημένων μας γιων», οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών και σημερινών διαδηλώσεων.

«Ας γνωρίζει όλος ο κόσμος ότι επιφορτίσαμε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιαουάντ μπεν Σάλεμ αλ-Ααρίντ να δημιουργήσει μία ειδική επιτροπή για να καθοριστούν τα αίτια που οδήγησαν σε αυτά τα λυπηρά συμβάντα και ότι πρώτη μας μέριμνα είναι η ασφάλεια της χώρας και των πολιτών», υπογράμμισε ο Αλ Χαλίφα.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα Μανάναμα, όπου μία σουνιτική οικογένεια κυβερνά τη χώρα που κατοικείται κατά πλειοψηφία από σιίτες, έπειτα από πρωτοβουλία νεαρών που κάλεσαν μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης Facebook να διαδηλώσουν για να απαιτήσουν πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Ο βασιλιάς από τη μεριά του υποστήριξε σήμερα ότι «οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται στο Μπαχρέιν και δεν θα σταματήσουν», ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ελευθερία έκφρασης είναι ένα δικαίωμα το οποίο αναγνωρίζεται από το Σύνταγμα».

Αργά το απόγευμα, οι διαδηλωτές άρχισαν να στήνουν σκηνές στη μέση της πλατείας του Μαργαριταριού, την οποία έχουν μετονομάσει σε «Πλατεία των μαρτύρων» και δηλώνουν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν εκεί μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

«Πήραμε μαθήματα από την Αίγυπτο και την Τυνησία. Θέλουμε νέο σύνταγμα, να δοθεί τέλος στις διακρίσεις και να εγκατασταθεί συνταγματική μοναρχία», δήλωσε ο διαδηλωτής Μαζέντ Τάχερ, 32 ετών.