ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα παροτρύνει τις διαμαρτυρίες των Ιρανών

Ο Ομπάμα παροτρύνει τις διαμαρτυρίες των Ιρανών
Θετική χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αίγυπτο...

Θετική χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αίγυπτο, μετά από την αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία. Εκτίμησε επίσης ότι οι ΗΠΑ έστειλαν «ένα ισχυρό μήνυμα» στους συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή, φέροντας ως παράδειγμα την ανατροπή αυτή στην Αίγυπτο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στον Λευκό Οίκο είπε: «Πραγματικά πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμα στην Αίγυπτο αλλά αυτά που είδαμε έως τώρα είναι θετικά. Η Αίγυπτος έχει ανάγκη βοήθειας για να οικοδομήσει δημοκρατικούς θεσμούς και για να ενισχύσει την οικονομία της που υπέστη σοβαρό πλήγμα με όσα διαδραματίστηκαν».

«Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αυτό που διοικεί και πρέπει να επαναλάβει ότι οι συνθήκες με διάφορες χώρες, όπως με το Ισραήλ και οι διεθνείς συνθήκες θα πρέπει να γίνουν σεβαστές», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Συνέχισε αναφερόμενος γενικότερα στη Μέση Ανατολή: «Υπάρχει στη Μέση Ανατολή μια νέα γενιά πολύ δυναμική που επιζητά την αλλαγή».

«Έχουμε στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους συμμάχους μας αλλά και στους εχθρούς μας στην περιοχή και τους είπαμε να πάρουν για παράδειγμα κυρίως την Αίγυπτο αλλά και το Ιράν, τους είπαμε ότι ο κόσμος αλλάζει» είπε ο κ. Ομπάμα που έκρινε «ειρωνικό» ότι το ιρανικό καθεστώς δεν χαιρέτισε όσο θα έπρεπε όλα όσα συνέβησαν στην Αίγυπτο αντιθέτως έκανε ότι δεν έπρεπε να κάνει, δηλαδή ξυλοκόπησε τους πολίτες που προσπάθησαν να διαδηλώσουν ειρηνικά.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο Ιράν ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ιρανοί «θα έχουν το κουράγιο» να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις κατά του παρόντος καθεστώτος.

«Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το λαό του Ιράν να έχει το κουράγιο να εκφράζει τον πόθο του για ελευθερία και την επιθυμία του για μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Ομπάμα.