ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλώσεις σε όλο το Ιράκ

Διαδηλώσεις σε όλο το Ιράκ
Πολλές μικρές διαδηλώσεις οργάνωσαν σήμερα Ιρακινοί πολίτες, διαμαρτυρόμενοι για την εκτεταμένη...

Πολλές μικρές διαδηλώσεις οργάνωσαν σήμερα Ιρακινοί πολίτες, διαμαρτυρόμενοι για την εκτεταμένη διαφθορά και την υψηλή ανεργία στη χώρα, που έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τον πόλεμο.

Οι Ιρακινοί διαμαρτύρονται εδώ και καιρό, δίνοντας μάχη για να αποκτήσουν βασικές υπηρεσίες και τρόφιμα, ωστόσο σήμερα ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία αναφέρθηκαν ευθέως στις αναταραχές στον αραβικό κόσμο.

Στη σουνιτική πόλη Φαλούτζα, στο δυτικό Ιράκ, περίπου 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν κοντά στο δημαρχείο ζητώντας από τους τοπικούς αξιωματούχους να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Στο Κιρκούκ, στο βορρά, μια μικρή διαδήλωση από 100 άτομα έγινε κοντά στο κτήριο του επαρχιακού συμβουλίου. Περίπου 200 διαδηλωτές κατέβηκαν επίσης στους δρόμους της Βασόρας, στα νότια.

Στη Φαλούτζα, ένας άνθρωπος προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί, μιμούμενος τους διαδηλωτές στην Τυνησία και την Αίγυπτο, όμως τον σταμάτησαν οι άλλοι διαδηλωτές.

"Η μοίρα των διεφθαρμένων ηγετών μας θα είναι ίδια με αυτήν του Μουμπάρακ και του Ζιν ελ-Αμπιντίν Μπεν Άλι", του πρώην προέδρου της Τυνησίας, είπε ο 21χρονος φοιτητής Τζαμάλ Αμπντάλα. "Αυτή είναι η ώρα των νέων, δεν θα σιωπήσουμε μπροστά στη διαφθορά", πρόσθεσε.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι διαδηλώσεις στη χώρα είναι μικρές, ορισμένες οργανώσεις προσπαθούν μέσω του Facebook να οργανώσουν μια συντονισμένη διαδήλωση στις 25 Φεβρουαρίου. Μία ομάδα που αυτοαποκαλείται "Επανάσταση του Ιράκ" και έχει 6. 000 υποστηρικτές, ζήτησε από τους Ιρακινούς να συντονίσουν μια ογκώδη διαδήλωση. "Είμαστε τμήμα του κόσμου που επηρεάζεται απ' όσα συμβαίνουν γύρω μας. Η επανάσταση στην Τυνησία και την Αίγυπτο είναι ένα μεγάλο κίνητρο για εμάς", έγραψε ένα μέλος της ομάδας στο Facebook.

Πηγή: Newscode.gr