ΚΟΣΜΟΣ

O Oμπάμα τίμησε με βραβείο την Άνγκελα Μέρκελ

O Oμπάμα τίμησε με βραβείο την Άνγκελα Μέρκελ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τίμησε την Γερμανίδα Καγκελάριο...

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τίμησε την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μεταξύ άλλων 15 προσωπικοτήτων.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους (1989-1993), ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και φιλάνθρωπος Ουώρεν Μπάφετ, ο αμερικανός καλλιτέχνης Τζάσπερ Τζονς, η παγκοσμίου φήμης τσελίστα Γιο-Γιο Μα και η ποιήτρια Μάγια Αγγέλου, ήταν ανάμεσα στα διακεκριμένα πρόσωπα που έλαβαν το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Ομπάμα αποκάλεσε τους 15 τιμηθέντες με το μετάλλιο της ανώτατης διάκρισης, ως " μερικούς από τους πιο συναρπαστικούς ανθρώπους στην Αμερική, αλλά και στον κόσμο όλο ".

Η Μέρκελ, που δεν παρεβρισκόταν στην τελετή της βράβευσης, θα παραλάβει το μετάλλιό της σε μελλοντική επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος Ομπάμα αποκάλεσε τη Γερμανίδα Καγκελάριο, " εναν αξιόπιστο διεθνή εταίρο και μία φίλη ".

Η Μέρκελ το 2005, έγινε ο πρώτος Καγκελάριος που προέρχεται από την πρώην Ανατολική Γερμανία, αλλά και η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε ποτέ, αυτή τη θέση.

" Μεγαλώνοντας στο κομμουνιστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ είχε σαν όνειρο την ελευθερία. Και όταν τελικά το τείχος έπεσε και η Γερμανία επανενώθηκε έσπασε τους φράκτες από μόνη της ", είπε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας απονέμεται σε πολίτες, που έχουν να επιδείξουν εξαιρετική συνεισφορά στην ασφάλεια ή στα εθνικά θέματα των ΗΠΑ, στην παγκόσμια ειρήνη, στον πολιτισμό ή σε άλλες σημαντικές δημόσιες ή ιδιωτικές προσπάθειες.

Ο πρόεδρος Μπους (1989-1993), ήταν αυτός που, κατά τον πρόεδρο Ομπάμα, " με το στιβαρό διπλωματικό του χέρι, όταν ο άνεμος των δημοκρατικών αλλαγών φύσηξε πάνω από την Ανατολική Ευρώπη, έκανε πραγματικότητα αυτό που κάποτε φάνταζε αδύνατο, να δώσει τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο, χωρίς ούτε έναν πυροβολισμό ".