ΚΟΣΜΟΣ

Δυσαρεστημένοι οι Ιάπωνες με το δικομματικό πολιτικό τους σύστημα

Δυσαρεστημένοι οι Ιάπωνες με το δικομματικό πολιτικό τους σύστημα
Αναστάτωση στα δύο μεγάλα κόμματα της Ιαπωνίας έχουν προκαλέσει οι συντριπτικές νίκες των ανεξάρτητων υποψηφίων στις εκλογές που έγιναν...

Αναστάτωση στα δύο μεγάλα κόμματα της Ιαπωνίας έχουν προκαλέσει οι συντριπτικές νίκες των ανεξάρτητων υποψηφίων στις εκλογές που έγιναν αυτό το μήνα και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί η δημόσια αμφισβήτηση για το δικομματικό πολιτικό σύστημα και πολιτικοί αναλυτές να κάνουν λόγο για έναρξη της "κατάρρευσής" του.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι δύο ανεξάρτητοι πολιτικοί, ένας που ανήκε στο αντιπολιτευόμενο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP ) και ένα πρώην μέλος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (DPJ), κέρδισαν τις εκλογές με εκστρατεία υπέρ των φορολογικών περικοπών και εκμεταλλευόμενοι την απογοήτευση των πολιτών από τα δύο κόμματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τους ανεξάρτητους ψήφισαν και οι υποστηρικτές του Ιτσίρο Οζάουα, κορυφαίου στελέχους του κυβερνώντος κόμματος και με ισχυρή επιρροή στην κοινωνία, ο οποίος έχει βρεθεί στη δίνη ενός σκανδάλου.

«Πολλοί Ιάπωνες έχουν εξοργιστεί από το Δημοκρατικό Κόμμα καθώς το ψήφισαν περιμένοντας ότι θα έφερνε μείζονες αλλαγές στην πολιτική της χώρας», σχολιάζει ένας αναλυτής.

Η νίκη του DPJ το 2009 έδωσε τέλος στη σχεδόν αδιάκοπη για παραπάνω από μισό αιώνα πολιτική κυριαρχία του LDP, αλλά το κόμμα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μία ακόμη ήττα στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν τον Απρίλιο σε όλη την χώρα.

Στην τελευταία δημοσκόπηση που έγινε, το η κυβέρνηση έχει αποδοχή 19,9%, δώδεκα μονάδες κάτω από την προηγούμενη στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ το κυβερνών κόμμα είναι στο 20,9%, σχεδόν τρεις μονάδες πίσω από την αντιπολίτευση, που μένει στο 23,7%.

Αναλυτές κρίνουν ότι το LDP διαθέτει περισσότερο χρόνο να επιτίθεται στο DPJ παρά να παράγει καινούργιες ιδέες για μία εποικοδομητική συζήτηση.

Δημοσιογράφοι και πολιτικοί επιχειρηματολογούν ότι το δικομματικό σύστημα είναι αυτό που πρέπει να είναι μία κοινοβουλευτική δημοκρατία αλλά η πραγματικότητα διαψεύδει τις προσδοκίες τους,

«Πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα διότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι αυτοχαρακτηρίζονται ως ανεξάρτητοι», λέει ο καθηγητής πολιτικών επιστημών, Ακικάζου Χασιμότο, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα έχασαν την εμπιστοσύνη του λαού και η προσέλευση στις κάλπες θα μειωθεί.

Το πιο δημοφιλές μικρό κόμμα, «το Κόμμα Σου», αναμένεται να αυξήσει την επιρροή του, εκμεταλλευόμενο την αντιδημοτικότητα των μεγάλων κομμάτων, όπως και το Νέο Κομέιτο, το οποίο στηρίζεται από τις βουδιστικές οργανώσεις και είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να φέρει τον κόσμο του στην κάλπη.

Πηγή: newscode.gr