ΚΟΣΜΟΣ

Επεκτείνονται οι έρευνες για διαφθορά στην Αίγυπτο

Επεκτείνονται οι έρευνες για διαφθορά στην Αίγυπτο
Οι αιγυπτιακές αρχές πάγωσαν σήμερα τα περιουσιακά στοιχεία ενός πρώην υπουργού και δύο επιχειρηματιών...

Οι αιγυπτιακές αρχές πάγωσαν σήμερα τα περιουσιακά στοιχεία ενός πρώην υπουργού και δύο επιχειρηματιών, στους οποίους απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα, καθώς η στρατιωτική ηγεσία προσπαθεί να δείξει ότι αντιμετωπίζει τα κρούσματα διαφθοράς του παλαιού καθεστώτος.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΕΝΑ μετέδωσε ότι διεξάγεται έρευνα σε βάρος του Αμίν Αμπάζα, ο οποίος ήταν υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Έρευνα έχει ξεκινήσει επίσης σε βάρος του Μοχάμεντ Άμπου Ελ Ενέιν, που είναι υψηλόβαθμο στέλεχος στο Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NDP) του πρώην προέδρου και πρόεδρος της εταιρείας κεραμικών Cleopatra Ceramics, καθώς και εναντίον ενός δεύτερου επιχειρηματία, του Αμρ Ελ-Μάνσι.

Το πρακτορείο δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, παρά μόνο ότι οι αρχές ερευνούν ορισμένες «παρανομίες» στην πόλη Ισμαϊλία.

Μετά την παραίτηση του Μουμπάρακ, την περασμένη Παρασκευή, οι αρχές της χώρας έχουν ανακοινώσει ότι ερευνούν καταγγελίες σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού, του υπουργού Εσωτερικών και του υπουργού Πληροφοριών.

Ήδη έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε τρεις πρώην υπουργούς και στον Άχμεντ Εζ, τον ιδιοκτήτη της εταιρείας «Ezz Steel» και πρώην στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Οι υπουργοί κατηγορούνται για σπατάλη δημοσίου χρήματος και ότι χρησιμοποίησαν τη θέση τους για να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη.