ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνικές υποκλοπές στην Τουρκία

Τηλεφωνικές υποκλοπές στην Τουρκία
Ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε σήμερα ότι έπεσε θύμα τηλεφωνικών...

Ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε σήμερα ότι έπεσε θύμα τηλεφωνικών υποκλοπών τις οποίες είχε διατάξει, σύμφωνα με τον ίδιο, η τουρκική κυβέρνηση, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

«Γίνονταν υποκλοπές στα (κινητά) τηλέφωνά μου, το τηλέφωνο του σπιτιού μου και των παιδιών μου (...) Αν αυτή η επονείδιστη πράξη έχει διαπραχθεί από την κυβέρνηση, τι μπορώ να πω;», δήλωσε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στην Τουρκία.

Ο Κιλιτσντάρογλου είχε ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους σχετικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές που είχαν διαπραχθεί από τις αρχές εις βάρος του δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης Σονέρ Γιαλτσίν, ο οποίος συνελήφθη χθες Τρίτη στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση «Εργκενεκόν».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κιλιτσντάρογλου είχε καταγγείλει την «α λα Πούτιν» παρεκτροπή του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικαλούμενος κυρίως τις πολλαπλές «επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας του Τύπου».

Σύμφωνα με το νόμο η δικαιοσύνη μπορεί να διατάξει τηλεφωνικές υποκλοπές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή για τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, κυρίως για υποθέσεις τρομοκρατίας.